Neemt u de woning over van uw partner? Dan kunt u dat doen:
De regels voor het overnemen van de woning als gevolg van een scheiding of relatiebeëindiging zijn anders dan de regels voor aankoop van een woning. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Neem daarom altijd contact met ons op om de mogelijkheden met één van onze speciaal hiervoor opgeleide adviseurs te bespreken.
Als u en uw partner uit elkaar gaan, kunt u beiden gebruikmaken van de verhuisregeling. Wel hangt dat af van hoe de nieuwe woonsituatie van u allebei eruit gaat zien. Hieronder zetten we enkele van deze situaties voor u op een rij:
De oude woning wordt verkocht en een van beide partners wil gebruikmaken van de verhuisregeling voor een nieuwe koopwoning:
Als u en uw partner de oude wonen verkopen, is het mogelijk dat een van beide partners gebruikmaakt van de verhuisregeling en de volledige oude hypotheek meeneemt naar een nieuwe hypotheek. De andere ex-partner moet hier dan wel eerst toestemming voor geven. Dat kan met het formulier ‘ Verdelingsverklaring verhuisregeling ’.
U verhuist allebei naar een andere koopwoning:
Verlaat u allebei de oude woning en kopen u en uw partner ieder een nieuwe eigen woning? Dan kan de verhuisregeling gesplitst worden. Iedere ex-partner kan dan een deel van de rente van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Wel moet u beiden de ‘ Verdelingsverklaring verhuisregeling ’ invullen. Daarin geeft u allebei aan welke leningdelen u wel of niet meeneemt. Het is mogelijk om leningdelen te splitsen: de verhouding van de verdeling kunt u ook in de verdelingsverklaring aangeven.
Eén van beiden blijft in de huidige (oude) woning wonen:
Blijft één van beiden in de oude woning? Dan kan de vertrekkende partner geen gebruik maken van de verhuisregeling.
Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.