corona en uw reisverzekering

Reizen en het coronavirus

Hoe zit dat met mijn reisverzekering en annuleringsverzekering?

Gelukkig is er weer meer mogelijk met reizen en het coronavirus. De reisadviezen zijn aangepast en veel landen staan weer op code groen en geel. Heel fijn natuurlijk! We hebben de belangrijkste vragen over de invloed die dit heeft op uw reisverzekering en annuleringsverzekering verzameld. Heeft u vragen over corona en de rechtsbijstandverzekering? Lees onze pagina over het coronavirus en uw rechten.

 

Is het slim nu een reisverzekering af te sluiten?

Het is altijd een goed idee om een reisverzekering af te sluiten voor u op reis gaat.

Dan bent u voor veel onvoorziene gebeurtenissen verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer uw bagage wordt gestolen. Bekijk de voorwaarden om te zien wat er precies gedekt is. Hieronder leest u meer informatie in verband met het coronavirus.

Corona bij de reisverzekering bij code oranje of rood

Of u op vakantie kunt bij code oranje of rood, hangt af van de maatregelen en reisadviezen per gebied. Via de Rijksoverheid blijft u op de hoogte van alle maatregelen en reisadviezen naar het buitenland.

Het verschilt per gebied en de code die dat gebied heeft. Uw verzekering biedt dekking, zoals beschreven in de voorwaarden bij de codes groen en geel. Bij code oranje door het coronavirus biedt uw verzekering nu ook dekking. We raden reizen naar een gebied met code rood of oranje (anders dan door het coronavirus) af. Besluit u toch te gaan? Dan biedt zowel uw reis- als annuleringsverzekering geen dekking.

Het  Calamiteitenfonds geeft dekking voor kosten die ontstaan door rellen, terrorisme of natuurrampen. Kosten die ontstaan als gevolg van het coronavirus vallen hier niet onder. Bijvoorbeeld als u langer op uw bestemming moet blijven vanwege een coronabesmetting.

Uw verzekering biedt dekking bij verblijf in een gebied met code groen of geel. Heeft uw reisbestemming code oranje vanwege het coronavirus? Dan bent u ook gewoon verzekerd. Verlaat zo snel mogelijk een gebied bij code rood of oranje (anders dan door het coronavirus). Dan biedt uw verzekering dekking tot het moment van thuiskomst. Besluit u toch te blijven bij code rood? Dan biedt uw verzekering geen dekking.

In de meeste gebieden gelden coronamaatregelen. Als toerist moet u zich hieraan houden. Ook als u gevaccineerd bent. Het kan zijn dat gebieden reisbeperkingen opleggen aan reizigers uit Nederland of wanneer u via een ander gebied reist. Zo is het mogelijk dat u in quarantaine moet bij aankomst in een gebied. Zorg dat u ook op de hoogte bent van de regels die gelden wanneer u door een ander gebied reist richting uw eindbestemming. Wilt u niet op vakantie vanwege aanscherping van de plaatselijke maatregelen? Deze kosten worden niet vergoed door uw annuleringsverzekering.

Check altijd vooraf het reisadvies op www.wijsopreis.nl of in de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.

Corona en de annuleringsverzekering

De uitbraak van het coronavirus is geen geldige annuleringsreden en wordt niet vergoed. Wilt u uw reis annuleren vanwege een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken of door de reisbeperkingen op uw reisbestemming? Neem dan contact op met uw reisorganisatie.

Allereerst, veel sterkte en beterschap gewenst. Uw verzekering biedt dekking bij ernstige ziekte bij uzelf, uw partner of familieleden. Een familielid is een kind, ouder, kleinkind, grootouder, broer, zus, zwager, schoonzus of partner.

Ziekte door het coronavirus is dus gedekt via uw verzekering. Maar alleen als het virus voor vertrek is vastgesteld door de GGD bij u of een familielid en er geen code rood  is voor het gebied van uw reisbestemming. Soms kunt u uw reis omboeken. Neem contact op met uw reisorganisatie om de mogelijkheden te bespreken.

Uw kortlopende annuleringsverzekering is geldig vanaf het moment van afsluiten. Heeft u een voucher gekregen van uw reisorganisatie? Dan verlengen we de geldigheid van uw kortlopende annuleringsverzekering tot het moment dat de voucher verloopt. Neem hiervoor contact met ons op.

Annuleringen vanwege een inreisverbod zijn niet verzekerd. In sommige gevallen is het mogelijk om uw reis om te boeken of de reissom terug te krijgen van uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Uw annuleringsverzekering biedt geen dekking wanneer uw reisbestemming extra eisen oplegt aan reizigers uit Nederland, zoals een verplichte quarantaine bij aankomst.

Volgens de Europese afspraken kunt u met een coronapaspoort reizen vanuit rode en donkerrode landen en/of gebieden. Een land kan wel extra maatregelen opleggen zoals een verplichte quarantaine. Uw annuleringsverzekering biedt geen dekking in dit geval. Het is in sommige gevallen mogelijk om uw reis om te boeken of uw reissom terug te krijgen van uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd? Gebruik dan de Flight Claim van ARAG. Deze krijgt u standaard bij uw rechtsbijstandverzekering. Met de Flight Claim kijkt een jurist van ARAG of u recht heeft op een vergoeding. Heeft u de module Consument en Wonen? Dan wordt uw zaak kosteloos behandeld en gaat ARAG Flight Claim voor u naar de rechter als het nodig is.

Nee, dit is helaas niet verzekerd en is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met uw reisorganisatie, touroperator, accommodatie of vervoersmaatschappij om te kijken of u de reis kunt verzetten of een voucher kunt krijgen.

Ja, het is handig om uw annuleringsverzekering aan te houden. Zo bent u goed verzekerd als u onverwachts uw reis moet annuleren door een gedekte gebeurtenis. Bijvoorbeeld vanwege het overlijden van een verzekerde of het verliezen van een vaste baan.

Ja, uw annuleringsverzekering aanhouden is in dit geval een goed idee. Wilt u uw annuleringsverzekering tijdelijk uitzetten? Dat kan na het eerste verzekeringsjaar. Vergeet niet de annuleringsverzekering uiterlijk binnen 7 dagen na het boeken van een nieuwe reis weer aan te zetten.

Nee, dit is helaas geen geldige annuleringsreden en wordt niet vergoed. Neem contact op met uw reisorganisatie, touroperator, accommodatie of vervoersmaatschappij.

 

Let op!

Bij code groen, geel en oranje (vanwege het coronavirus) bent u verzekerd voor repatriëring, maar in de praktijk kunnen we dit niet garanderen. Door alle coronamaatregelen kan dit mogelijk niet uitvoerbaar zijn. Zo zijn er quarantainebepalingen en is er besmettingsgevaar. Een hulporganisatie is ook afhankelijk of vluchten toegestaan zijn en hoe overheden samenwerken.

Ook repatriëring vanwege andere aandoeningen kunnen we op dit moment niet garanderen. Een gebied kan op slot gaan wanneer er sprake is van een corona-uitbraak. 

Een reisadvies kan snel veranderen, controleer daarom altijd vlak voor het boeken van de vakantie en vertrek het reisadvies van uw bestemming.