Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat moet u doen bij letselschade na een verkeersongeval?

Met lekker weer is er niets fijner dan erop uitgaan in de buitenlucht. Lekker fietsen, hardlopen, skeeleren of wandelen. Helaas zijn voetgangers, fietsers en skeeleraars ook vaak betrokken bij verkeersongevallen met letselschade tot gevolg. Wat kunt u dan het beste doen?
 
Als fietser of voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. Een aanrijding levert dan ook geregeld blijvende lichamelijke schade op, met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld letselschade waardoor u uw beroep niet langer uit kunt voeren. Door de juiste stappen te zetten, staat u juridisch sterker bij het verhalen van eventuele schade op de ander.
 

Vul altijd een schadeformulier in

Wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval zit de schrik er in eerste instantie natuurlijk altijd in. Dit is volkomen begrijpelijk. Het is wel belangrijk dat u samen met de andere partij goed vastlegt wat er is gebeurd. Heeft u een ongeluk met een motorvoertuig? Gebruik hiervoor dan het Europees schadeformulier. Als het goed is, heeft de bestuurder van de auto, motor of scooter deze in zijn of haar auto liggen. Is dat niet het geval? Dan kunt u het formulier vaak ook digitaal invullen.

Maak foto’s en verzamel ander bewijs

Nog een reden waarom het belangrijk is om het hoofd koel te houden: u staat sterker met bewijs. Vergeet daarom nooit om foto’s te maken van de situatie. Mogelijk zijn er ooggetuigen die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld als u zelf uw telefoon niet op zak heeft. 

Zijn er ooggetuigen? Noteer dan ook de gegevens van deze personen. Mogelijk komt hun verklaring later nog van pas bij het vaststellen van de schuldige.

Raadpleeg snel uw huisarts. Ook bij lichte klachten

Bij letselschade is het belangrijk om zeker te weten dat uw klachten het directe gevolg zijn van het verkeersongeval. Bezoek daarom altijd zo snel mogelijk een dokter. Zelfs al heeft u (in eerste instantie) slechts lichte klachten.

Houd uw kosten bij

Mogelijk moet u kosten maken naar aanleiding van het verkeersongeval. Denk aan kosten voor uw revalidatie die niet volledig worden gedekt door uw zorgverzekeraar of onder uw eigen risico vallen. Houd alle kosten die u maakt goed bij. Dit maakt het later makkelijker om deze te verhalen op de andere partij.

Stel de andere partij aansprakelijk

Is de andere partij volgens u aansprakelijk? Dan moet u haar of hem aansprakelijk stellen voor uw letselschade om eventuele kosten te kunnen verhalen. Dit doet u door een brief te sturen aan de andere partij of aan haar of zijn verzekeraar. Dit betekent overigens niet dat de ander het hier direct mee eens moet zijn. Vaak leidt aansprakelijkstelling tot wekenlang getouwtrek tussen verzekeraars.

Schakel juridische hulp in

Met juridische hulp staat u altijd sterker in een conflict. Heeft u een rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO met de module Verkeer afgesloten voor het ongeluk? Of heeft u voor het ongeval autorechtsbijstand bij uw autoverzekering afgesloten? Meld uw schade dan zo snel mogelijk na het ongeval. De letselschadespecialisten van ARAG kunnen u ondersteunen bij het afhandelen van de schade en het verhalen van de kosten.

 

Zo werkt een rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd voor juridische hulp bij een geschil. Een geschil kan onverwachts en altijd ontstaan. Zoals een meningsverschil met uw huisbaas, op de werkvloer of in het verkeer. U bent niet verzekerd bij juridische conflicten die zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van de verzekering.