Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

6 vragen om te stellen vóór het samenwonen

Hoe bespreekt u samenwonen? Misschien is het idee al eens tussen neus en lippen door ter sprake gekomen. Maar hoe weet u of jullie écht klaar voor samenwonen zijn? Stel elkaar deze 6 vragen voor het antwoord.
 

Vraag 1. Gaan we samenwonen vanwege de kosten?

Natuurlijk is het voordeel van samenwonen dat jullie kosten kunnen delen en zo geld besparen. Maar de hoofdreden om samen te wonen moet uiteraard de liefde voor elkaar zijn. Hoewel die kostenbesparing altijd leuk meegenomen is...

Vraag 2. Hoeveel verdien je?

Praten over elkaars salaris kan misschien wat ongemakkelijk voelen, maar is bij samenwonen toch echt noodzakelijk. Op basis van elkaars inkomen weten jullie bijvoorbeeld of het kopen van een huis een optie is. Of welk budget jullie voor de huur hebben. Maar ook of jullie de kosten naar rato willen verdelen, bijvoorbeeld wanneer de inkomensverschillen groot zijn.

Vraag 3. Hoeveel schuld heb je?

Hetzelfde geldt voor elkaars schuld. Dit kan van invloed zijn op jullie financiële mogelijkheden. Zoals een studieschuld op de hoogte van een hypotheeklening. En misschien denken jullie wel na over trouwen of een geregistreerd partnerschap. Ook hiervoor bespreken jullie elkaar schulden en stellen jullie voorwaarden op.

Vraag 4. Hoe ga je om met geld?

Waar de een heel zuinig is, geeft de ander geld misschien wel uit zonder al te veel nadenken. Hierin verschillen hoeft niet erg te zijn, als jullie maar goede afspraken maken. Voorbeeldvragen zijn:

  • Hoe ga je om met geld? Zuinig of juist niet?
  • Hoe denk je over leningen of het maken van schulden?
  • Hoe belangrijk is sparen voor jou? Waar spaar je voor? 

Vraag 5. Hoe willen we de vaste lasten verdelen?

Hoe willen jullie de kosten van samenwonen verdelen? Betalen jullie ieder de helft? Verdelen jullie het naar verhouding van het inkomen? Of spreken jullie een vaste bijdrage af? Bijvoorbeeld als u intrekt bij de koopwoning van uw partner en elke maand een 'huurbedrag' overmaakt. Afspraken hierover kunt u vastleggen in een samenlevingscontract.

Vraag 6. Wat zijn onze eigen én gezamenlijke dromen?

U heeft bepaalde dromen voor de toekomst. Voor uzelf en als stel. Denk aan kinderen krijgen of trouwen. Maar ook aan het maken van een wereldreis of (tijdelijk) emigreren naar het buitenland. Als jullie gaan samenwonen, is het goed om deze dromen en doelen met elkaar te bespreken. Zitten jullie op een lijn? Of verschillen jullie gezamenlijke doelen? Zo kunt u teleurstelling achteraf voorkomen.

3 tips om samenwonen met elkaar te bespreken

  1. Neem de tijd. Stel deze vragen over samenwonen op een moment dat jullie daar allebei de tijd en rust voor hebben. Kies bijvoorbeeld voor een vrij avondje op de bank of ga samen een stukje wandelen.  
  2. Bespreek elkaars wensen. Weten jullie bijvoorbeeld al waar jullie willen wonen? Gebruik eventueel de buurtatlas om jullie keus te bepalen.  
  3. Maak afspraken. Zet wat jullie samen bespreken op papier. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Zo hoeft er geen verwarring te ontstaan en kunnen jullie de gemaakte afspraken altijd nog terugkijken. 
 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur naar uw financiën kijken? Of de haalbaarheid van uw toekomstdromen bespreken? Zoals een huis kopen of wereldreis maken? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.

Veelgestelde vragen wanneer u wilt samenwonen

Start het gesprek over samenwonen op een moment dat jullie daar beiden tijd en aandacht voor hebbben. Ga bijvoorbeeld wandelen of plan een leuke date samen. Stel elkaar vervolgens deze 6 vragen over samenwonen.
Misschien gaat de relatie goed, maar voelt de stap om samen te wonen (nog) niet juist. Om erachter te komen of u wel of niet wil samenwonen, kan het helpen elkaars doelen en dromen te bespreken. Hoe ziet uw ideale toekomst eruit? Zit u op één lijn met het toekomstbeeld van uw partner? Op deze pagina leest u welke vragen u uw partner nog meer kan stellen vóórdat u gaat samenwonen.