Afschaffing overdrachtsbelasting 2021

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een bestaand huis, betaalt u als koper 2% overdrachtsbelasting. Sinds 1 januari 2021 geldt eenmalig een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Ook als u onder de 35 bent en al een koophuis heeft, kunt u bij het kopen van een ander huis gebruikmaken van deze regeling. Voorwaarde is dat u op de dag van de sleuteloverdracht bij de notaris nog geen 35 jaar bent en zelf in de woning gaat wonen. 

 

Sinds 1 april 2021: alleen voor woningen tot € 400.000,-

Sinds 1 april 2021 geldt als extra eis dat de waarde van de woning niet meer dan € 400.000 mag bedragen. Is de totale woningwaarde hoger dan dit bedrag? Dan betaalt u gewoon 2% overdrachtsbelasting.

Samen een huis kopen

Koopt u samen met uw partner een huis en is de één onder de 35 jaar en de ander 35 of ouder? Dan betaalt de jongste geen overdrachtsbelasting over zijn/haar deel en de oudste het normale tarief van 2%.

Overdrachtsbelasting voor kopers boven 35 jaar en voor beleggers

Bent u ouder dan 35? Dan betaalt u ook na 1 januari 2021 het oude tarief aan overdrachtsbelasting. Dat is 2% van de aankoopsom van uw woning.  Sinds 2021 moet u dan wel schriftelijk bij de notaris verklaren dat het uw hoofdverblijf wordt.
Gaat u niet zelf in het huis wonen, maar verhuurt u de woning? Of koopt u een tweede woning die u niet verhuurt en alleen zelf gebruikt? Dan wordt u gezien als belegger en betaalt u per 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.

 

Hypotheek oriëntatiegesprek

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.