Mogelijk tegenvallend 2023 voor HP

Houden
23-11-2022

Na de bekendmaking van de cijfers over het vierde kwartaal van het boekjaar 2022 door HP (Houden) handhaven we onze reëlewaarde-inschatting van 30 dollar voor het aandeel. Er waren weinig verrassingen bij de resultaten; de verwachte tegenvallers voor 2023 en de aankondiging van een grote reorganisatie waren opmerkelijker. We kennen HP geen concurrentievoordeel toe.

 

Op de tegenwind die HP voor 2023 verwacht was eerder deze week ook door concurrent Dell gewezen. HP gaat er niet vanuit dat de vraag op de korte termijn herstelt. De reorganisatie komt niet als een echte verrassing voor ons. De beoogde kostenbesparing van jaarlijks 1,4 miljard dollar is ambitieus. Dat geldt ook voor de reductie van het aantal werknemers met 10%.

We verwachten dat HP de winstgevendheid zal verbeteren met deze besparingen, maar dat verandert niets aan onze mening dat HP gevoelig blijft voor economische cycli. Dat zorgt voor wisselvallige inkomsten. Het is de reden dat we de onderneming geen concurrentievoordeel toekennen. Het aandeel is in onze ogen redelijk gewaardeerd.

In het vierde kwartaal van het boekjaar daalde de omzet met 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er was sprake van een omzetstijging met 1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De divisie Personal Systems presteert slechter dan de Printing-divisie. Zowel consumenten als commerciële klanten kopen minder laptops.

De lagere volumes, vooral bij pc’s, drukten het rendement van HP. Problemen rond de bevoorrading in de markt voor printers compenseerden dit enigszins. Het operationele rendement (non-GAAP) daalde van 9,5% in het derde kwartaal van het boekjaar naar 7,7%. Vorig jaar was het rendement in dezelfde periode 8,1%.

De onderneming gaat uit van een zwak boekjaar 2023. HP gaf geen expliciete omzetverwachting. Wij gaan uit van een omzetdaling met 5% tot 10%, vooral veroorzaakt door de krimpende markt voor pc’s. We gaan ook voor de printerdivisie uit van een groter dan normale midcyclische daling. Zowel particuliere als commerciële klanten kopen minder.

Voor de langere termijn blijven we ervan uitgaan dat de groei (minder dan 5%) bij de divisie Personal Systems de dalende omzet (ook onder de 5%) bij Printing zal compenseren. We gaan echter niet uit van een snel herstel van de omzet na de verwachte daling in boekjaar 2023.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.