Het klimaat verandert. Nederland heeft steeds vaker te maken met extremer weer. Het is aan de ene kant warmer en droger, maar ook steeds vaker nat, waardoor er meer overlast is van water. En ook de hevigheid van stormen neemt toe. 2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten en in Nederland was het daarnaast het natste jaar sinds de start van de weermetingen. Klimaatverandering zorgt op steeds meer plekken in Nederland voor meer kans op schade; ook aan woningen en de percelen waarop deze huizen staan. In dit artikel leest u wat dat mogelijk kan betekenen voor uw woning en waar u meer informatie kunt vinden.
De 4 bekendste klimaatrisico’s voor woningen zijn:
Door aanhoudende periodes van droogte kan de waterstand dalen. Daardoor kan er schade komen aan funderingen (de basis van woningen; het deel onder de grond van een huis). Bij woningen met houten palen kan bijvoorbeeld paalrot optreden als de palen door een bacterie worden aangetast. Maar door droogte kan ook een bodem inkrimpen waardoor de grond inzakt en ook de funderingspalen verzakken. Woningen zonder fundering kunnen ook net zo hard zakken als de bodem daalt. Daardoor kunnen vochtproblemen ontstaan, met mogelijk schimmel als gevolg.
Aan de andere kant kan door periodes van extreme regen de grond verzadigen. Daardoor kan deze geen water meer opnemen en gaat dan uitzetten. Dit kan een grote invloed hebben op de stevigheid van de woning en de fundering.
Of uw woning een verhoogd risico heeft op schade aan de fundering, hangt af van de plek waar uw woning staat. Als schade aan de fundering van uw woning niet op tijd wordt ontdekt, kan het zijn dat:
Wilt u meer informatie over mogelijke funderingschade aan uw woning? Bekijk dan het 'Stappenplan Funderingsherstel' op de website van de Stichting KCAF (Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek).
Door klimaatverandering neemt de kans op zware regen en overstromingen toe. Woningen in gebieden met veel overstromingen lopen uiteraard meer risico. Maar ook gebieden die eerst veilig waren, lopen nu mogelijk gevaar door het veranderende weer. Overstromingen leiden vaak tot schade aan de woning, inboedel en fundering.
Wilt u meer informatie over mogelijk overstromingsrisico voor uw woning? Kijk dan op website 'Atlas Leefomgeving' van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook handige links naar tools en andere websites met meer informatie.
Door klimaatverandering hebben we meer last van:
Als gemeenten zich hier niet op voorbereiden, heeft dit invloed op de:
Het is belangrijk om woningen te voorzien van goede isolatie, zonwering en ventilatie om de invloed van hitte te verminderen. Het vergroenen van tuinen, muren en daken van woningen en van buurten zorgt ervoor dat er minder kans is op hittestress.
Wilt u weten hoe het zit met hittestress in uw omgeving? Kijk dan op website 'Atlas Leefomgeving' van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook handige links naar tools en andere websites met meer informatie.
Door klimaatverandering nemen de risico's op natuurbranden toe. Droogte en warmte kunnen natuurbranden veroorzaken of verergeren, vooral in gebieden met veel planten en bomen. Als gevolg van natuurbranden kunnen eigendommen en woningen zo erg beschadigen dat ze verloren gaan. Staat uw woning in een risicogebied? Dan is het belangrijk om brandwerende materialen, zoals dakbedekking en gevelbekleding aan te (laten) brengen aan uw woning. Verder is het goed om u bewust te zijn van evacuatieprocedures en brandveiligheidsvoorschriften.
Een kaart waarop de risicogebieden in Nederland zijn aangegeven vindt u op de website 'Atlas Leefomgeving' van de Rijksoverheid.
Bovengenoemde risico's kunnen mogelijk zorgen voor veel schade aan en waarschijnlijk (hoge) herstelkosten voor uw woning. Het is tegenwoordig lastig om u tegen deze risico's te verzekeren. Het kan ook zijn dat uw woning minder waard wordt wanneer schades niet of niet volledig hersteld worden. In dat geval neemt het risico op een restschuld op uw hypotheek bij toekomstige verkoop van de woning toe.
Bepaalde delen van Nederland lopen meer risico dan andere. En binnen die risicovollere gebieden zijn er woningen die weer meer risico lopen dan andere woningen. Als u in zo'n risicovolle regio woont, wil dat echter nog niet zeggen dat uw woning wordt getroffen door een klimaatrisico of dat deze ook echt schade krijgt. De NOS heeft een handige app, ' stresstest voor je adres ' ontwikkeld. Als u de postcode van uw woning invult, krijgt u een inschatting van de vier genoemde klimaatrisico’s. Deze inschatting is een benadering van mogelijke risico’s en geeft u een hoog over beeld. Het is geen specifieke risicoanalyse van uw woning.
Het goede nieuws is dat de klimaatrisico’s niet overal voorkomen. Sterker: het lijkt erop dat nergens alle risico’s tegelijk voorkomen. Het slechte nieuws: voor sommige huishoudens kan één van de risico’s financieel al teveel zijn. In 900 wijken in Nederland hebben de bewoners niet de financiële middelen om de eventuele gevolgen van klimaatrisico’s te betalen en dus ook niet om hun woningen te verduurzamen.
Meer weten over waar de klimaatrisico’s spelen? Lees het ABN AMRO rapport ' Klimaatrisico's en financiële draagkracht woningmarkt '.