Lineaire Hypotheek

Aflossingsvrije Hypotheek

Elke maand alleen rente betalen

Veel Nederlanders hebben een Aflossingsvrije Hypotheek. Kenmerkend voor deze hypotheek is dat u niet aflost en dus geen kapitaal opbouwt: uw hypotheekschuld blijft hierdoor hetzelfde. Wat zijn de risico's en waar moet u op letten? Lees verder als u meer wilt weten over de Aflossingsvrije Hypotheek.

Aflossingsvrije Hypotheek grafiek

Wat is een Aflossingsvrije Hypotheek?

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u elke maand alleen hypotheekrente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet u de hypotheek volledig terugbetalen. Sluit u nu een Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan mag u tot 50% van de marktwaarde van uw huis aflossingsvrij lenen.

Aflossen aan het einde van de looptijd

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek zorgt u zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Bijvoorbeeld door tijdens de looptijd zelf te sparen of beleggen, of door uw woning te verkopen. Lees meer over het terugbetalen van uw Aflossingsvrije Hypotheek, check hoe uw hypotheek ervoor staat in Internet Bankieren of bespreek uw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.

Goed om te weten over de Aflossingsvrije Hypotheek

Voordelen

De voordelen van de Aflossingsvrije Hypotheek op een rij:

 • U bent niet verplicht om af te lossen tijdens de looptijd
 • Flexibiliteit om extra af te lossen. U kunt per jaar (meestal) 10% extra aflossen uit eigen middelen zonder kosten
 • Lage bruto maandlasten, u betaalt alleen rente over het geleende bedrag

Aandachtspunten

De aandachtspunten van de Aflossingsvrije Hypotheek op een rij:

 • Uw hypotheekschuld daalt niet. U moet ervoor zorgen dat de openstaande schuld aan het einde van de looptijd helemaal is afgelost. Dat kan tussentijds of aan het einde van de looptijd met bijvoorbeeld spaargeld os de verkoopopbrengst van uw eigen woning. Levert de verkoop niet voldoende op? Dan heeft u aan het einde van de looptijd mogelijk een restschuld.
 • Doordat de hypotheekschuld niet daalt, kunt u de hypotheek mogelijk niet oversluiten of verlengen. Bijvoorbeeld als uw woning minder waard is geworden of uw inkomen lager is door bijvoorbeeld pensionering
 • Sluit (of sloot) u na 1 januari 2013 voor het eerst een Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als u al een Aflossingsvrije Hypotheek had voor 1 januari 2013 kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op hypotheekrente aftrek. Vraag dit aan uw hypotheek- of fiscaal adviseur.
 • Het rentetarief dat u betaalt voor een Aflossingsvrije Hypotheek is hoger dan het rentetarief voor een Annuïteiten Hypotheek of Lineaire Hypotheek.

Past de Aflossingsvrije Hypotheek ook echt bij u?

Wanneer het wel bij u past

 • Als u lage maandlasten wilt en niet verplicht maandelijks wilt aflossen
 • Als u de hypotheek tussentijds aan het einde van de looptijd of bij verkoop van de woning zelf wilt aflossen. Bijvoorbeeld aan uit de verkoopopbrengst van uw woning en/of spaargeld
 • Als u het risico durft te lopen en kunt inschatten dat er bij verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd een restschuld overblijft
 • Als u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten in box 3 om fiscale redenen. Overleg met uw hypotheek- of fiscaal adviseur

Wanneer het niet bij u past

 • Als u aan het einde van de looptijd uw huis niet wilt verkopen én u verwacht de hypotheekschuld (tussentijds of aan het einde van de looptijd) niet uit andere middelen te kunnen aflossen
 • Als u de rente over een nieuw af te sluiten hypotheek (na 1 januari 2013) wilt kunnen aftrekken
 • Als u een zo laag mogelijk rente wilt betalen
 • Als u niet het risico wilt lopen om aan het einde van de looptijd een restschuld te hebben
 • Als u de Aflossingsvrije Hypotheek gebruikt om iets te kopen met een levensduur die substantieel korter is dan de looptijd van uw hypotheek, bijvoorbeeld een auto

Veelgestelde vragen

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u elke maand alleen hypotheekrente. U betaalt tot het einde van de looptijd niets terug van uw hypotheeklening, behalve als u zelf kiest voor aflossen. Uw hypotheekschuld blijft hierdoor hetzelfde. Het bedrag dat u aan hypotheekrente betaalt blijft ook gelijk als uw rentepercentage niet wijzigt. Aan het einde van de looptijd moet u de hypotheek volledig terugbetalen. Dit doet u bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van uw huis. Dat brengt risico’s met zich mee. Er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om uw hypotheek af te lossen. 

Bij de Aflossingsvrije Hypotheek kunt kiezen uit een vaste of variabele rente. Bekijk de actuele hypotheekrente.

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor het aftrekken van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting gewijzigd. Dit heeft mogelijk invloed op hoeveel belastingvoordeel u heeft. 

 • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? De rente die u betaalt, mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Bij de Aflossingsvrije Hypotheek heeft u dan belastingvoordeel.
 • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? U kunt nog steeds een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten. Maar voor een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting.

Uw Aflossingsvrije Hypotheek al voor het eind van de looptijd (voor een deel) terugbetalen? Lees alles over aflossen.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u pas aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer aflost. Tijdens de looptijd betaalt u alleen rente en geen aflossing. U zorgt zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek aan het einde van de looptijd volledig aflost. Dit doet u bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van uw huis. Dat brengt risico's met zich mee. Er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om uw hypotheek af te lossen.
Uw Aflossingsvrije Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm kan voor u interessant zijn. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Lees alles over oversluiten.

Als de aankoopprijs van uw woning lager is dan  € 355.000,- kunt u Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

De voorwaarden van uw hypotheek zijn belangrijk. Lees altijd de voorwaarden voordat u de hypotheekofferte tekent

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.