Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Documenten na overlijden

Nadat je een overlijden bij ons hebt gemeld, laten we je weten welke documenten we nodig hebben om de nalatenschap te verwerken. Hieronder geven we meer uitleg over de documenten waar we je als nabestaande(n) om kunnen vragen.

, dan kunnen we de nalatenschap sneller afwikkelen.

Om deze documenten kunnen wij je vragen

Op het formulier Bankzaken geef je aan wat er met de bankrekeningen, leningen, verzekeringen, beleggingen of hypotheken van de overledene moet gebeuren.

Als we dit formulier nodig hebben, sturen we het naar je nadat je een overlijden hebt gemeld.

We accepteren de volgende documenten als een geldig legitimatiebewijs:
  • Paspoort
  • Nederlands rijbewijs
  • Europees ID kaart
  • Nederlandse identiteitskaart
  • Nederlands vreemdelingendocument

In een staat de datum van het overlijden en of de overledene was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. Meestal vraagt de uitvaartondernemer een akte van overlijden aan. Afhankelijk van je relatie tot de overledene kun je de aangifte ook zelf doen, of iemand anders toestemming geven. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

Als je al een verklaring van erfrecht of verklaring van executele hebt, dan hebben we geen overlijdensakte nodig.

In een testament is vastgelegd wat er na iemands overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Hierin staat of een executeur, een van de erfgenamen of iemand anders de nalatenschap regelt. 

U kunt bij het  Centraal Testamenten Register (CTR)  opvragen of de overledene een testament had, op welke datum de laatste versie van het testament is gemaakt en bij welke notaris. We hebben het uittreksel van het testament nodig om de nalatenschap af te kunnen handelen.

In het Centraal Testamenten Register (CTR) staat geregistreerd of er een testament is opgemaakt op naam van de overledene, op welke datum en bij welke notaris. 

We kunnen bij het CTR voor je opvragen of de overledene een testament had. Hiervoor hebben wij de overlijdensakte nodig. Gemiddeld ontvangen we het uittreksel binnen 10 werkdagen. Je kunt het uittreksel ook zelf opvragen en dit naar ons opsturen. Dit gaat soms sneller.

In een verklaring van erfrecht of in een verklaring van executele staat met wie wij de nalatenschap mogen afhandelen. Ook staat er welke rechten die persoon of personen hebben. Deze informatie hebben we nodig om zeker te weten dat wij de nalatenschap met en voor de juiste persoon afhandelen. Niet alleen ABN AMRO maar ook andere instanties kunnen om deze verklaring vragen.

Je vraagt deze verklaring zelf op bij een notaris.

In een verklaring van executele staat met wie wij de nalatenschap mogen afhandelen. Ook staat er welke rechten die persoon of personen hebben. Deze informatie hebben we nodig om zeker te weten dat wij de nalatenschap met en voor de juiste persoon afhandelen. 

Niet alleen ABN AMRO maar ook andere instanties kunnen om deze verklaring vragen. Je vraagt deze verklaring zelf op bij een notaris. 

Anders dan in een verklaring van erfrecht staat in een executele wie tot   is benoemd en wat zijn of haar bevoegdheden zijn.

In een Verklaring Partnerschap / Verwantschap geef je aan welke relatie je had met de overledene, bijvoorbeeld als partner, dochter of zoon.

Melden zich nog andere erfgenamen of belanghebbenden bij de bank voor de nalatenschap? Dan vrijwaar je de bank van alle negatieve gevolgen.

Als we de verklaring nodig hebben, sturen we die naar je op nadat je het overlijden hebt gemeld.

 

 

Wie mag de bankzaken afhandelen?

In de verklaring van erfrecht, verklaring van executele, of in het testament staat wie bevoegd is om de nalatenschap af te handelen. Deze bevoegde of wettelijk vertegenwoordiger mag na een overlijden namens de overledene handelen.

Zijn er twee of meer personen bevoegd om de nalatenschap te regelen? Dan zijn er meerdere bevoegden.

  • Als zij zijn, moeten alle wettelijke vertegenwoordigers de opdrachten en formulieren voor de nalatenschap ondertekenen.
  • Als zij zowel gezamenlijk als zelfstandig bevoegd zijn, kan iedere wettelijk vertegenwoordiger apart handelen. Dit betekent dat de handtekening van één wettelijk vertegenwoordiger voldoende is.