Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Overlijden melden

Als een naaste overlijdt, is dit een pijnlijk moment in je leven. Er moet veel geregeld worden, terwijl je hoofd daar niet naar staat. Wil je het overlijden online aan ons doorgeven? Dan kunnen we je zo snel mogelijk verder helpen.

  1. Geef het overlijden aan ons door

    Je kunt een overlijden online aan ons doorgeven. Als je klant van ABN AMRO bent, let er dan op dat je inlogt met je eigen account als je de melding maakt. Heb je een Nederlandse akte van overlijden? Dan kun je het aktenummer in het formulier aan ons doorgeven. Heb je de akte niet bij de hand? Dan kun je het formulier nog steeds invullen. We vragen je dan om later een kopie van de akte aan ons op te sturen.

  2. Je ontvangt een aantal e-mails van ons

    Binnen enkele minuten na je melding van het overlijden krijg je een bevestiging per e-mail. Daarna ontvang je binnen 2 werkdagen je referentienummer. Als je contact met ons opneemt over de melding van overlijden, is het handig als je je referentienummer bij de hand houdt.

    Na enkele werkdagen laten we je per e-mail of post weten welke documenten we van je nodig hebben om de nalatenschap af te handelen. Bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele.

  3. We wijzigen een aantal bankzaken

    • Had de overledene rekeningen alleen op eigen naam? Dan blokkeren we de rekeningen en passen, alle creditcards waarvan de overledene hoofdcardhouder was, de toegang tot online bankieren en de automatische betalingen. Het blijft wel mogelijk om geld te storten op de geblokkeerde rekening.
    • Wil je dat automatische incasso's van bedrijven toch worden afgeschreven? Laat ons dan weten dat je deze incasso's alsnog door wilt laten gaan.
    • Had de overledene iemand gemachtigd op een rekening? Dan vervalt deze machtiging.
    • Had de overledene gezamenlijke rekeningen en bankpassen? Dan blijven deze beschikbaar. Andere gemachtigden voor deze gezamenlijke rekening houden toegang. We blokkeren alleen de bankpas en/of creditcards die op naam staan van de overledene. Eventuele extra creditcards komen wel te vervallen als de hoofdcardhouder komt te overlijden.
    • Had de overledene een zakelijke rekening of was de overledene (mede-)eigenaar van een onderneming? Misschien wil je de onderneming sluiten of overdragen. Samen kijken we naar je wensen en bespreken we de vervolgstappen. Ook kijken we naar de mogelijkheden voor het overnemen van (zakelijke) producten.

    Wat gebeurt er met een machtiging?

    Staat de rekening alleen op naam van de overledene? Dan kan de gemachtigde geen gebruik meer maken van de rekening. Zodra bij ons bekend is wie de executeur is, wordt de rekening beschikbaar voor deze persoon. Tot die tijd staat de rekening op ‘boedel van’, en kunnen er geen overschrijvingen plaatsvinden.

    Gezamenlijke rekening met de overledene

    Heeft iemand een gezamenlijke rekening met de overledene? Dan kunnen de gezamenlijke rekening en bankpas(sen) gewoon worden gebruikt. We blokkeren alleen de betaalpassen en creditcards die op naam staan van de overledene of de extra creditcards waarvan de overledene cardhouder was. Machtigingen blijven bestaan.

    Dringend een rekening van de overledene betalen?

    Bijvoorbeeld voor huur, hypotheek, gas, water, elektriciteit of de begrafenis? Dat kunnen we vaak voor je verzorgen.

    Wil je nog andere bankzaken regelen?

    Moeten er nog andere bankzaken worden afgehandeld? Dan helpen we je hier graag bij.
  4. Stuur ons de gevraagde documenten

    Als we documenten nodig hebben, dan staat dit vermeld in de e-mail die je van ons ontvangt. Wil je deze documenten in één of in één verzending aan ons opsturen? Dan hebben we alles overzichtelijk bij elkaar.

  5. Wanneer we alle documenten hebben ontvangen

    Nadat we alle benodigde documenten hebben ontvangen, handelen we de nalatenschap af.

    1. We geven de rekeningen vrij nadat we alle documenten hebben ontvangen en zodra we weten wie de executeur is of wie de bevoegde erfgenamen zijn.
    2. Daarna wijzigen we de tenaamstelling naar 'erven van...' en deblokkeren we de rekening. Dit bevestigen we ook weer per post of per e-mail.
    3. De erfgenaam, bewindvoerder of executeur (persoon die de erfenis regelt) krijgt toegang tot de bankzaken van de overledene. Deze bepaalt wat er met de rekening gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van de rekening of het aanvragen van een betaalpas.

Bankzaken na overlijden

We helpen je met het zorgvuldig afhandelen van de bankzaken van de overledene. Denk aan de hypotheek, verzekeringen of leningen.

Overlijden melden bij instanties

Het is belangrijk dat je het overlijden ook meldt aan andere instanties, zoals de gemeente, de verzekeraars en de verschillende social media.