
Van het gas af?
De overheid wil dat Nederland in 2050 helemaal geen aardgas meer verbruikt. Dat lijkt ver weg. Toch zijn er nog zo'n 7 miljoen huishoudens die aardgas gebruiken om te verwarmen, koken en douchen. Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar en wat kun je nu al doen?
Waarom gaan we van het gas af?
Aardgas is een fossiele brandstof en de voorraad is beperkt. Daarom moeten we overstappen op andere energiebronnen. Er zijn twee belangrijke redenen om te stoppen met aardgas:
- het draagt bij aan de opwarming van de aarde
- nu we geen gas meer uit Groningen halen, moeten we veel importeren.
Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Dit kan leiden tot problemen zoals:
- extremere hittegolven
- zware regenval
- overstromingen
- droogtes
- bosbranden
- mislukte oogsten
- en de verspreiding van ziektes.
Bovendien heeft gaswinning in Groningen veel aardbevingen veroorzaakt, met tienduizenden schademeldingen tot gevolg. Daarom heeft de overheid besloten te stoppen met gas uit Groningen. En zijn we nu meer afhankelijk van import uit andere landen.
Waarvoor gebruiken we nu nog gas?
Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is ongeveer 1.112 m3 per jaar (bron: CBS, 2024). Hiervan gaat zo'n 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage gebruiken we om mee te koken. Hoeveel gas een huishouden verbruikt, hangt af van:
- het soort huis
- het bouwjaar
- isolatie
- het gebruik van verwarming
- het gebruik van warm water.
Alternatieven voor aardgas
- Verwarmen met elektriciteit: dat gebeurt meestal met een warmtepomp.
- Verwarmen in je wijk: er zijn gemeenten die huizen aansluiten op het warmtenet. Ook wel bekend als stadsverwarming. Dit is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. Het bestaande aardgasnetwerk kunnen we ook gebruiken voor groen gas of waterstof. Hiervan is alleen weinig beschikbaar. Daarom zal dit voorlopig nog niet wordt toegepast bij het verwarmen van huizen.
- Verwarmen met warm water: een elektrische boiler warmt je water op voor warm water uit de douche en kraan.
- Bijverwarmen met infraroodpanelen.
- Elektrisch koken: als alternatief voor koken op gas is inductie de zuinigste en meest gebruiksvriendelijke manier.
- Zonnepanelen: door je eigen stroom op te wekken, kun je de meeste van deze alternatieven van stroom voorzien.
Wat kan ik nu al doen?
Je kunt natuurlijk altijd beginnen met energie besparen. In sommige gevallen is het al slim om over te stappen op een warmtepomp.
Is je cv-ketel aan vervanging toe? Check dan bij je gemeente of er plannen zijn voor een warmtenet. Het is namelijk zonde om een nieuwe ketel te kopen als jouw wijk binnenkort op een warmtenet wordt aangesloten. Zo niet, kijk dan of een hybride of elektrische warmtepomp de moeite waard is. Met de Warmtepomp bespaarchecker bereken je makkelijk jouw persoonlijke terugverdientijd.
Het is slimmer om in een goed geïsoleerd huis een zuinige HR-ketel te nemen, dan een warmtepomp in een slecht geïsoleerd huis. Voor het milieu is een elektrische warmtepomp in een goed geïsoleerd huis het beste. Andere manieren om je gasverbruik met verwarming terug te dringen, zijn alle vormen van isolatie; van radiatorfolie en tochtstrips tot dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. Voor veel energiebesparende maatregelen kun je subsidie krijgen, dus dat scheelt in de kosten.
Wat dus vooral belangrijk is in een aardgasvrij Nederland is dat we allemaal:
- goed gaan isoleren
- bewust onze huizen verwarmen met zo min mogelijk aardgas
- onze huizen in de zomer koel houden zonder airco's
- koken op elektriciteit
- onze eigen stroom opwekken én gebruiken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hier.nu.
Meer weten en meer doen om energie te besparen?
- Bekijk de 7 tips om eenvoudig energie te besparen.
- Doe de Energie Bespaarcheck.
- Lees meer over duurzaam verbouwen.