Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Annette verduurzaamt haar huis met HR++-glas en zonnepanelen

Zonnepanelen, HR++-glas, pompschakelaars, ledverlichting en een warmte-terugwin-douchegoot. Annette is druk bezig met haar huis verduurzamen. Tijdens dit proces komt ze erachter dat je met kleine aanpassingen soms al heel veel kunt besparen. “Ik denk dat veel mensen dat niet weten, zonde!”
 

Nu de energieprijzen zo hoog zijn, is het voor veel mensen steeds belangrijker om energie te besparen. Dat kan door korter te douchen en de verwarming een graadje lager te zetten, maar ook door je huis duurzamer te maken. 

Bijna energieneutraal dankzij zonnepanelen 

Bij Annette begon het verduurzamen zeven jaar geleden al, met zonnepanelen. “Er liggen er 28 op het platte dak. De nieuwe inschatting van het elektraverbruik is nu 60 kwh, dus bijna neutraal. En volgend jaar hebben we de kosten van de panelen waarschijnlijk al terugverdiend.” Toen vorig jaar de voordeur van haar woning vervangen moest worden, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. “Dan maar direct HR++-glas!” 

Kleine investering, grote besparing 

Annette en haar man hebben de smaak direct weer te pakken en gaan door met het energiezuiniger maken van hun woning. Zo zijn de veertig spotjes in huis inmiddels vervangen door ledverlichting, hebben ze twee pompschakelaars geïnstalleerd en denken ze na over een warmte-terugwin-douchegoot. “Die laatste twee waren een idee van de buurman”, vertelt Annette. “De pompschakelaars kosten zo’n 45 euro per stuk en zorgen ervoor dat de pompen alleen draaien als de cv aanslaat. Voorheen draaiden ze 24 uur per dag dus dat is een enorme besparing op ons energieverbruik.” 

Met een warmte-terugwin-douchegoot kan het warme water dat door de douchegoot stroomt, zijn warmte afgeven aan het koude water dat naar de mengkraan gaat. Zo is dat water sneller op temperatuur. “Die staat op de planning zodra we de badkamer gaan verbouwen. Het is niet zo’n ingrijpende en dure ingreep, maar wel eentje die ook weer een besparing oplevert.” 

Advies over energiebesparende maatregelen 

Door de energiebesparende maatregelen die ze bij haar thuis heeft doorgevoerd, kan Annette anderen goed adviseren. Dat komt goed van pas in haar werk als financieel specialist. “Ik bespreek met collega’s en klanten welke initiatieven er genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat een huis of bedrijfspand minimaal energielabel C krijgt. Het liefst wil je natuurlijk uitkomen op energielabel A of B, want dan kun je gebruik maken van de duurzaamheidskorting.” 

Wilt u net als Annette energieverbruik verminderen? Met de Energie Bespaarcheck weet u binnen drie minuten wat u kunt doen in uw huis, hoeveel dat kost en welke subsidies u kunt gebruiken. Uw persoonlijke stappenplan ontvangt u vervolgens per e-mail. Wel zo makkelijk!