Overwaarde op uw huis: hoe kunt u het gebruiken?

Overwaarde op uw woning

Wat is overwaarde en hoe kunt u het gebruiken?

Overwaarde betekent dat de verkoopprijs van uw woning hoger is dan de hoogte van uw hypotheek. Door de stijgende prijzen op de woningmarkt hebben veel Nederlanders een overwaarde op hun koopwoning. Lees hoe u hiervan gebruik kunt maken of maak een afspraak voor advies.

Wat is overwaarde?

Wat is overwaarde?

U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hoogte van uw openstaande hypotheek. Is uw woning € 250.000 waard en heeft u nog een hypotheek van € 200.000? Dan is de overwaarde € 50.000. Bekijk uw openstaande hypotheekbedrag in 'Mijn Hypotheek', in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. De waarde van uw huis vindt u in de WOZ-beschikking van uw gemeente of via wozwaardeloket.nl . Of laat uw huis taxeren voor een nauwkeurige waardebepaling.

Overwaarde: wat kunt u ermee?

Overwaarde gebruiken: een ander huis kopen

Ander huis kopen

Verkoopt u uw huis? Dan komt uw overwaarde vrij. Koopt u een nieuw huis? Dan moet u deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning als u de hypotheekrente voor uw nieuwe lening wilt kunnen aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat heet de bijleenregeling.
overwaarde gebruiken door uw huis te verbouwen

Uw huis (duurzaam) verbouwen

U kunt met uw overwaarde een (duurzame) verbouwing betalen. U maakt uw overwaarde vrij door uw hypotheek te verhogen, of een tweede hypotheek af te sluiten. De kosten voor de hypotheekakte, taxatie en het hypotheekadvies kunt u 1 keer aftrekken van de belasting.

Duurzaam verbouwen
Genoeg overwaarde? Dan kunt u misschien uw hypotheekrente verlagen

Hypotheekrente verlagen

Heeft u genoeg overwaarde? Dan valt uw hypotheekrente daardoor misschien in een andere tariefklasse. Soms kunt u daardoor uw hypotheekrente verlagen. U betaalt dan een lagere rente. Vraag een adviseur naar de mogelijkheden.
Man denkt na of de Overwaarde Hypotheek iets voor hem is

De Overwaarde Hypotheek

Bent u 62 jaar of ouder? En is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Met de Overwaarde Hypotheek gebruikt u uw overwaarde, én kunt u gewoon in uw huis blijven wonen. Handig als u uw (klein)kinderen wilt helpen, uw huis wilt verbouwen of uw pensioen wilt aanvullen. Wilt uw samen een Overwaarde Hypotheek afsluiten? Dan moet u allebei 62 jaar of ouder zijn.

overwaarde en de bijleenregeling

Bijleenregeling: belastingregels bij overwaarde

Er zijn belastingregels voor het gebruik van uw overwaarde. Dit heet de bijleenregeling. U moet uw overwaarde gebruiken voor de koop van uw nieuwe huis. Gebruikt u de overwaarde ergens anders voor en leent u dit bedrag bij om een woning te kopen? Dan kunt u de rente over het bedrag dat u bijleent niet aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.