Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Studieschuld en een hypotheek

Heeft u een studieschuld? Ook dan kunt u een huis kopen. Lees wat dat betekent voor uw hypotheek. Of maak een afspraak voor een gratis berekening.

 

Uw studieschuld heeft invloed op uw maximale hypotheek. Om te voorkomen dat uw totale maandlasten te hoog worden, kunt u minder lenen. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek kijken we naar:

  • het totale bedrag dat u geleend heeft
  • wanneer uw studieschuld is ontstaan
  • de hoogte van de rente die u betaalt over uw studieschuld
Bekijk de video voor een korte samenvatting.
 

Bereken uw hypotheek met studieschuld

Studieschuld aflossen in 15 jaar

Moet u uw studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen met een rente van 1,78% per jaar? Dan gaan we er bij het berekenen van uw hypotheek vanuit dat u elke maand 0,75% van uw totale studieschuld terugbetaalt aan DUO. Dat is wettelijk vastgelegd.

Rekenvoorbeeld
Bij een studieschuld van € 10.000 gaan we ervan uit dat u elke maand € 75 afbetaalt aan DUO. Dat is 0,75% van € 10.000. Kunt u volgens de wettelijk vastgelegde normen zonder studieschuld maximaal € 800 per maand aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat € 725.

Studieschuld aflossen in 35 jaar

Moet u uw studieschuld binnen 35 jaar terugbetalen met een rente van 0,46% per jaar? Dan gaan we er bij het berekenen van uw hypotheek vanuit dat u elke maand 0,35% van uw totale studieschuld terugbetaalt aan DUO. Dat is wettelijk vastgelegd.

Rekenvoorbeeld
Heeft u een studieschuld van € 10.000? Dan gaan we ervan uit dat u elke maand € 35 afbetaalt. Dat is 0,35% van € 10.000. Kunt u volgens de wettelijk vastgelegde normen zonder studieschuld maximaal € 800 per maand aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat € 765.

 

Studieschuld en BKR

Uw studieschuld wordt niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). We kunnen dus niet zien of u een studieschuld heeft, maar u bent wel wettelijk verplicht om dit te melden. Daarom is het belangrijk om dit te vertellen tijdens het hypotheekgesprek. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt doordat uw lasten te hoog zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan staat NHG borg voor uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u uw huis moet verkopen met verlies, uw baan verliest of gaat scheiden. Deze zekerheid kunt u kwijtraken als u uw studieschuld niet vermeldt bij het aanvragen van uw hypotheek.

Maandlasten hypotheek berekenen

Maak een afspraak voor een uitgebreide berekening

Precies weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen met een studieschuld? Dat kunt u het beste laten uitrekenen door een hypotheekadviseur. Maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Veelgestelde vragen over een studieschuld en hypotheek

Dat ligt aan de periode waarin u uw studieschuld aflost. Lost u uw studieschuld af in 35 jaar met een rente van 0,46% per jaar? Dan telt de studieschuld minder zwaar mee dan een studieschuld die afgelost wordt in 15 jaar met een rente van 1,78% per jaar. In het eerste geval gaan we uit van een percentage (ook wel wegingsfactor genoemd) van 0,35% van de studieschuld. In het tweede geval is dit 0,75% van de studieschuld.

Wilt u precies weten wat de invloed van uw studieschuld is op uw hypotheek? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide berekening door een hypotheekadviseur. Dit doen we gratis voor u, u zit nergens aan vast. 

Ja, dat helpt. Zeker als u bijna klaar bent met aflossen. Dat komt omdat voor de berekening van uw maximale hypotheek gebruik wordt gemaakt van de oorspronkelijke studieschuld. Of van de schuld nadat u een extra aflossing heeft gedaan en DUO op basis daarvan een nieuw termijnbedrag heeft vastgelegd. Dat is soms een behoorlijke maandlast. 

Kunt u uw studieschuld in één keer aflossen? Dan valt die maandlast helemaal weg. We hoeven tijdens de berekening van uw maximale hypotheek dan geen rekening meer te houden met een studieschuld.

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt gerekend met uw oorspronkelijke studieschuld. Het maakt niet uit hoeveel u inmiddels heeft afgelost. Dit is wettelijk zo geregeld en is bij iedere hypotheekverstrekker hetzelfde. 

De studieschuld waarmee gerekend wordt, wordt wel verlaagd als u een extra aflossing doet. We gaan dan uit van de aangepaste studieschuld door DUO op basis waarvan het nieuwe termijnbedrag is bepaald.

Per 1 januari na het jaar waarin u bent afgestudeerd of gestopt met uw studie, begint de aanloopfase naar de aflosfase van uw studieschuld. De aanloopfase duurt twee jaar. Na de aanloopfase begint de aflosfase, dit is het moment waarop u begint met het aflossen van uw studieschuld. 

Wilt u in de aanloopfase een huis kopen? Dan zal de hypotheekadviseur wel alvast rekening houden met uw studieschuld in zijn advies. Een hypotheek loopt namelijk meestal dertig jaar, uw studieschuld heeft dus zeker invloed op uw maandlasten tijdens de looptijd van uw hypotheek.

Ja, u bent verplicht om álle financiële verplichtingen te melden bij het aanvragen van een hypotheek. Uw studieschuld is zo’n verplichting. We houden er bij het berekenen van uw maximale hypotheek namelijk rekening mee dat u de maandlasten kunt blijven betalen, nu en in de toekomst. Dit doen we op basis van de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Verzwijgt u een studieschuld? Dan kunt u in de toekomst misschien betalingsproblemen krijgen.

Daarnaast is het voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) belangrijk dat u de studieschuld vermeldt. Doet u dit niet? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op de borg van NHG.