Verrassende terugkeer Iger bij Disney

Kopen
22-11-2022

Met een verbluffende actie heeft het bestuur van Disney (Kopen) op 20 november Bob Iger herbenoemd als CEO. Bob Chapek verlaat de onderneming met onmiddellijke ingang. Iger was voorheen tussen maart 2005 en februari 2020 CEO van Disney. Van februari 2020 tot december 2021 was hij voorzitter van de raad van commissarissen (executive chairman).

 

Iger heeft een contract voor 2 jaar getekend. Hij moet een nieuwe strategie formuleren en een opvolger vinden. Iger zal met de rest van het bestuur samenwerken om een opvolger te vinden. We zouden echter niet verbaasd zijn als hij zijn vertrek uitstelt. In het verleden was dat immers ook 3 keer het geval.

We handhaven het ruime concurrentievoordeel dat we Disney toekennen. We verwachten dat we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel iets zullen verlagen als de jaarresultaten worden gepresenteerd. Daarin rekenen we op vlakke inkomsten vanuit de netwerken en een minder grote stijging van het rendement bij de streaming-activiteiten.

Nu Iger weer de leiding geeft verwachten we dat sommige grote veranderingen die Chapek doorvoerde worden teruggedraaid. Maar ook zonder die veranderingen verwachten we dat Iger het belang van streaming voor Disney zal blijven benadrukken.

We denken dat Kareem Daniel, de beschermeling en rechterhand van Chapek, vrijwillig of gedwongen zal vertrekken. Als hij weg is, verwachten we dat Iger de winst- en verlies-verantwoordelijkheid weer zal leggen bij de diverse divisiedirecteuren. Daniel introduceerde een gecentraliseerd model. De verandering is waarschijnlijk nodig om getalenteerde managers aan te trekken.

De veranderingen onder Daniel zorgden er echter voor dat er sneller kon worden beslist. Dat was noodzakelijk in de snel veranderende streaming-wereld. We denken dat de benoeming van Iger zal helpen om de relaties met de Hollywood-gemeenschap te verbeteren. Iger heeft daar immers veel sterkere banden dan Chapek.

Iger zal minder aandacht hebben dan Chapek voor de themaparken. Hij staat echter in hoog aanzien in de filmwereld en kan de druk die daar is ontstaan gedurende de pandemie helpen verlichten. Daarnaast heeft Iger een veel langere en sterkere relatie met aandeelhouders. Dat zal hem waarschijnlijk helpen gedurende de transitieperiode.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.