Javascript is required

Checklist voor zzp'ers of waarnemers in de zorg

Wil je als waarnemer of zzp'er starten in de zorg? Waar moet je dan allemaal aan denken? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

1. Maak een ondernemingsplan

Als je hebt besloten om als (para)medisch zorgondernemer te starten, is het belangrijk je ideeën op papier te zetten. Of je nu als waarnemer bij een praktijk gaat werken of als zzp’er verschillende zorgondernemingen wilt ondersteunen: een plan maken is altijd slim. We hebben we een template van een ondernemingsplan op onze site gezet dat je makkelijk kunt invullen. Er is per beroepsgroep een ondernemingsplan dat je kunt gebruiken.

2. Vraag advies aan een sectorspecialist

Wil je overleggen met een sectorspecialist van ABN AMRO over je ondernemingsplan? Neem gerust contact op. Het is misschien ook verstandig om met een juridisch of financieel adviseur te bespreken welke ondernemingsvorm het beste is. Doe dit voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. 

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Ook als ondernemer in de zorg moet je naar de Kamer van Koophandel in je regio om je in te schrijven. Duurt het even voordat je een afspraak kunt maken? Dan kan het langer duren voordat je verdere stappen kunt nemen. Voor het openen van een zakelijke rekening bijvoorbeeld, heb je een nummer van de Kamer van Koophandel nodig.

4. Zorg voor de juiste inschrijvingen

Controleer welke andere inschrijvingen je nodig hebt. Bijvoorbeeld het BIG-register. Schrijf je in bij de belangrijkste registers en beroepsverenigingen van jouw vakgebied.

5. Open een medische bankrekening

Als zzp’er of waarnemer in de zorg, moet je een zakelijke bankrekening hebben. Bij ABN AMRO open je eenvoudig online een  Bankrekening Medisch . Deze rekening is speciaal voor jou als (para)medisch ondernemer. Dat is handig voor de accountant en voor je eigen overzicht. Je kunt aan de Bankrekening Medisch bij ABN AMRO eenvoudig een boekhoudkoppeling koppelen. Zo houd je je administratie up-to-date.

6. Bepaal je tarief

De beloning die je als (para)medisch ondernemer krijgt, moet marktconform zijn. Onderzoek welke tarieven (para)medisch ondernemers in jouw omgeving vragen. Doe dit voordat je een voorstel doet aan opdrachtgevers. Een goede informatiebron hiervoor kan de beroepsvereniging zijn.

7. Stel een modelovereenkomst op

Als je als zelfstandig zorgverlener zonder eigen praktijk aan de slag gaat, kun je een overeenkomst van opdracht aangaan. Dit geldt als je niet in loondienst werkt. Zo voorkom je mogelijke problemen met de Belastingdienst over het ondernemerschap. De Belastingdienst kijkt uiteindelijk naar de feitelijke situatie, maar de modelovereenkomst geeft een goede richting.

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst of de arbeidsrelatie juist is gekwalificeerd. Dit geldt ook voor de loonheffingen als je samenwerking lijkt op een dienstverband. Het is belangrijk voor jou en je opdrachtgever om goed te kijken of je volgens de afspraken werkt en er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

8. Sluit de juiste verzekeringen af

Als zzp'er is het belangrijk om de juiste verzekeringen te hebben. Een medische fout kan grote gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je de financiële gevolgen. Deze verzekering dekt juridische kosten, bijvoorbeeld bij tuchtzaken. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is slim. Als zzp’er krijg je namelijk geen inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.

Lees ook

Zakelijke bankrekening voor medici

De Bankrekening Medisch is speciaal voor jou als huisarts, tandarts, fysiotherapeut, dierenarts of medisch specialist. Je krijgt een eigen adviseur die je advies op maat geeft. De Bankrekening Medisch is het eerste half jaar gratis.

Start met een slim plan

Als je wilt starten als medisch ondernemer heb je een sterk ondernemingsplan nodig. Download ons gratis voorbeeldtemplates Voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra en overige zorgverleners.