Javascript is required

Hoe kun je je medische praktijk positioneren?

De eerstelijnszorg verandert steeds en er is vaak stress door een tekort aan zorgmedewerkers. Als zorgverlener wil je dat je patiënten en je medewerkers tevreden over je zijn. Ook wil je kunnen vernieuwen en goed samenwerken met andere zorgverleners. Dit bereik je door bij de start je praktijk goed te positioneren en de juiste keuzes te maken.

"Onder positioneren versta je het neerzetten van wie je bent: je eigen identiteit. Met aandacht voor je patiënten en medewerkers. Ook werk je goed samen met andere zorgverleners."

Ondernemen in de zorg

Meestal zijn meer zorgverleners eigenaar van een praktijk. Die praktijk bestaat uit praktijkhouders, waarnemers, assistenten en praktijkondersteuners. Dit maakt een praktijk al snel een onderneming van flinke grootte, zeker vergeleken met 10 jaar geleden.

Ondernemen in de eerstelijnszorg gaat voor jou niet om commercie, maar om mensen helpen vanuit intrinsieke motivatie. Dit betekent dat je iets vanuit jezelf wilt bereiken. Dit vergroot je betrokkenheid en motivatie. Gezien de personeelstekorten is het belangrijk dat je medewerkers tevreden blijven. Dit kun je doen door ze duurzamer in te zetten. Denk aan trainingen voor persoonlijke vaardigheden  en het verbeteren van de werkomstandigheden. Vernieuwende initiatieven helpen je praktijk goed te positioneren en je doelen en ambities waar te maken.

Samenwerking

Er is steeds meer vraag naar zorg is het noodzakelijk dat jij en andere zorgverleners goed samenwerken en dat de zorg en ondersteuning beter georganiseerd worden. De inzet van digitale hulpmiddelen en zelfhulpmodules is daarbij noofzakelijk om eerder de juiste ondersteuning en zorg te bieden.

Het is belangrijk dat jij en alle betrokken zorgprofessionals samenwerken en contact onderhouden met andere domeinen, zoals het sociale domein, medisch-specialistische zorg en langdurige zorg. Alleen dan verbetert de zorgkwaliteit en worden de wachtlijsten korter. Besteed hier aandacht aan bij de positionering van je praktijk. Bespreek ook regelmatig de (digitale) manier van samenwerken met je collega-zorgverleners.

Krijg grip op de zaak

Laat je niet leiden door de waan van de dag. Maak tijd vrij om je strategie en positionering van je praktijk te bepalen. Zo krijg je meer grip op de keuzes die je moet maken. Beantwoord de volgende kritische vragen:

  • Wat zijn de sterke en verbeterpunten van je praktijk?
  • Hoe verwacht je dat de zorgvraag rondom de samenstelling van je groep patiënten in jouw wijk zich zal ontwikkelen?
  • Zie je mogelijkheden voor het inzetten van innovatieve initiatieven?
  • Wat kun je doen om je medewerkers tevreden te houden en ze te faciliteren zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen?
  • Op welk vlak kunnen andere partijen jou ondersteunen
  • Zijn er ‘best practices’ in jouw omgeving?

Maak een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is de basis van een meerjarenplan voor je praktijk. Maar het is ook  meer dan een middel om financiering te krijgen. Het helpt jou naar een gezamenlijk doel te werken. Dit doe je samen met praktijkhouders en personeel. Dit maakt het ondernemen in de zorg prettiger en helpt je de zorgverlener te worden die je wilt zijn.

Tip: zoek een voorbeeld ondernemingsplan

Naast financiële onderwerpen, moet je ook over de volgende zaken nadenken:

  • Wat zijn jouw motieven, kwaliteiten en ambities?
  • Wat zijn je missie en visie: waar staat je praktijk voor?
  • Welke zorg kun je aanbieden tegen welke kwaliteit?
  • Hoe is je praktijk georganiseerd?
  • Hoe kom je aan patiënten?
  • Waaruit bestaat je doelgroep?
  • Wie zijn je concurrenten?
  • Hoe verhouden de praktijk en het zorgaanbod zich tot de markt (SWOT-analyse)?

Bekijk ook onze ondernemingsplannen voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en een gezondheidscentrum. Wil je hierover sparren? Neem dan contact met ons op.

 “Als sectorspecialist ben ik regelmatig betrokken bij de (overname) financiering van een praktijk, het praktijkpand of de realisatie van een gezondheidscentrum. Dit proces wordt bespoedigd als de basis op orde is en de praktijkhouder weet hoe die de eigen medische praktijk wil positioneren."

Lees ook

Start met een slim plan

Als je wilt starten als medisch ondernemer heb je een sterk ondernemingsplan nodig. Download ons gratis voorbeeldtemplates Voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra en overige zorgverleners.

Heb je een vraag of wil je advies?

Zoek je groeimogelijkheden voor jouw medische praktijk? Klaar voor de praktijkoverdracht en heb je hulp nodig? Of wil je juist voor jezelf beginnen en met een expert overleggen? Waar je ook staat in je ondernemerschap, onze experts staan voor je klaar.

Naar de contactpagina