Wij willen dat u elke dag veilig uw bankzaken kunt doen. Één van de manieren waarop we hiervoor zorgen, is door actuele en correcte informatie te hebben over onze klanten. Dit is ook vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Voor non-profitorganisaties (NPO's) geldt dat we specifieke informatie en documenten kunnen opvragen. We leggen u hierover graag meer uit.
Op basis van Nederlandse en internationale wetgeving zijn we verplicht klanten te beoordelen op eventuele witwaspraktijken, financiering van terrorisme, schendingen van (internationale) sancties en andere indicatoren van financiële criminaliteit. Banken zijn wettelijk verplicht ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit (FIU). We streven er naar dat de gevraagde informatie in verhouding staat tot de eventuele risico’s.
ABN AMRO beoordeelt de kans dat een NPO betrokken is bij het witwassen van geld of de financiering van terrorisme en weegt dit af tegen de gevolgen van een dergelijk misdrijf. Daarbij houden we rekening met onze functie om toegang te verlenen tot het financiële systeem en het voorkomen van financiële uitsluiting.
De bank beoordeelt klanten in onderstaande gevallen.
ABN AMRO moet voldoen aan de internationale (en Nederlandse) wetgeving inzake AML, CFT en sancties. Klanten zijn daarom verplicht de bank informatie te verstrekken naar aanleiding van vragen over AML, CFT en sancties.
De documenten die wij nodig hebben, kunnen per organisatie verschillen. Onderstaande lijst is slechts een indicatie.
Bij nieuwe organisaties kan het zijn dat niet al deze documenten beschikbaar zijn. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen bepaalde documenten worden opgevraagd (bijvoorbeeld halfjaarlijkse cijfers, budgetten, structuur van de administratie).
Risicofactoren die kunnen gelden voor de non-profitsector zijn onder andere:
Dit betekent niet dat een NPO waarop één of meer van deze risicofactoren van toepassing is, daadwerkelijk betrokken is bij financiële criminaliteit. Voor elk van deze risicofactoren kan de bank echter aanvullende vragen stellen om de waarschijnlijkheid van witwaspraktijken of terrorismefinanciering te beoordelen.
De uiteindelijke risicobeoordeling geeft een indicatie van het risiconiveau en omvat niet alleen de optelsom van de verschillende antwoorden, maar ook de samenhang en logica tussen de verschillende risicofactoren.
Nieuw opgerichte stichtingen hebben niet dezelfde staat van dienst als organisaties die al langere tijd actief zijn, en hebben de organisatie van hun activiteiten en financiën nog niet kunnen bewijzen.
Voor nieuwe stichtingen is het onderstaande belangrijk om te overwegen.
Via onderstaande links vindt u meer informatie het bestuur en structuren.
Via onderstaande links vindt u meer informatie over financiering.
Verschillende richtlijnen en wetten hebben betrekking op witwaspraktijken, terrorismefinanciering en (internationale) sancties. Hieronder vindt u een overzicht.
Dit zijn landenlijsten waar externe organisaties (FATF, EU) risico’s per land hebben beoordeeld.