In 8 stappen je eigen bedrijf starten

Heb je een goed idee voor een eigen bedrijf en wil je snel aan de slag? Bekijk dit stappenplan en start als ondernemer.
1. Ontwikkel jouw eigen visie als starter
Waar zie je een probleem dat alleen jij kunt oplossen? Nederland telt 2 miljoen ondernemers. Zorg dat je uniek bent, verschillend van andere ondernemers. Ga netwerken en praat met ondernemers in je branche, lees alles over je sector, en wees goed op de hoogte van wat er speelt in de markt.
2. Maak een begroting
Denk goed na over hoeveel geld je nodig hebt om een eigen bedrijf te starten. Vergeet niet om ook terugkerende kosten zoals een boekhoudpakket of het inhuren van een boekhouder hierin op te nemen. En heb je al bedacht hoeveel salaris je jezelf wilt of kunt uitbetalen? Het is handig om een zakelijke rekening te openen zodat je zakelijke en privé-uitgaven apart kunt houden. Zo heb je meer inzicht in je financiële situatie en wordt je belastingaangifte makkelijker.
3. Denk goed na over de impact op je privé-situatie
Hoe verandert je privé-situatie als ondernemer? Als je net begint als ondernemer en eerst in loondienst werkte, valt er vaak een vast salaris weg. Daarnaast verandert je bestaande dagritme en structuur. Ga na wat voor jou het best werkt, en bedenk ook wat voor werk/privé-balans je graag wilt bereiken.
4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Bepaal welke rechtsvorm het best bij je past en schrijf je in. Je hebt bijvoorbeeld een KvK-nummer nodig voor op je facturen. Aan een inschrijving bij de KvK zijn wel kosten verbonden. Na inschrijving ziet de Belastingdienst je als ondernemer en moet je meestal ook omzetbelasting gaan betalen.
5. Schrijf een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan, ook wel businessplan, of bedrijfsplan genoemd, zorgt ervoor dat je aan je stakeholders of bijvoorbeeld je geldschieter kunt uitleggen wat je lange termijnplannen zijn. Je geeft hiermee ook jezelf richting. Gebruik ons invulbare template voor een sterk ondernemingsplan.
Begin je als medisch professional? Lees dan onze voorbeeldondernemingsplannen door.
6. Heb je geen of niet genoeg startkapitaal? Regel financiering
Als je startkapitaal nodig hebt, bijvoorbeeld als je een eigen restaurant gaat openen, kun je bij een bank een financieringsaanvraag doen. Wat past bij je? Bekijk je mogelijkheden.
Heb je een financieringsgesprek aangevraagd? Lees dan de tips van onze experts.
7. Lange termijn succes begint bij administratie
Ondernemers ontvangen de blauwe brieven van de Belastingdienst meestal vaker dan iemand in loondienst. Juist als ondernemer moet je jouw administratie goed bijhouden. En ervoor zorgen dat je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Let op nieuwe verplichtingen, zoals btw-afdracht en omzetbelasting. Zorg dat je jouw administratie goed op orde hebt, en dat je weet hoeveel je van je inkomsten opzij moet zetten, zodat je op tijd de belasting kunt betalen.
Om het jezelf gemakkelijker te maken, is een boekhoudpakket een fijne tool om je administratie goed bij te houden.
8. Denk je ook na over je verzekeringen en pensioen?
Kijk op Verzekeringen voor starters welke verzekeringen handig zijn voor jou. Bonus: als starter krijg je gratis 6 maanden de bedrijfsaansprakelijksheidsverzekering cadeau.
Start je als zzp'er? Houd er dan rekening mee dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger controleert op schijnzelfstandigheid. Maar wat is dat eigenlijk en waarom is het belangrijk voor jou als zzp'er om schijnzelfstandigheid te voorkomen? 5 vragen en antwoorden over schijnzelfstandigheid.
Alles geregeld? Ga met een gerust hart van start!
Wil je meer weten over het starten van je eigen bedrijf? Wij hebben experts voor je klaar staan die gespecialiseerd zijn in vraagstukken van ondernemers. Maak een vrijblijvende afspraak.