Pensioenregelingen voor jouw medewerkers: Hoe kies je?

Als ondernemer ben je áltijd druk. Je onderneming groeit, je wil meer mensen aannemen, en je wil ook een goede werkgever zijn. Medewerkers vinden een pensioenregeling belangrijk. Zo hebben zij meer zekerheid voor de toekomst.
In dit artikel nemen we je mee in de concrete stappen die je kunt zetten om dit te regelen zodat je de beste pensioenaanbieder kan kiezen.
Wil je eerst meer weten over pensioen in het algemeen? Lees dan eerst ons algemene pensioenartikel.
Is een werkgeverspensioen voor werknemers verplicht in jouw sector?
De eerste stap: bekijk of je in jouw sector verplicht bent om pensioen te regelen voor je werknemers. In dat geval gelden er specifieke voorwaarden. In Nederland regelen we het vaak zo: Ruim 70% van de bedrijven valt onder deze sectorverplichtstelling. Valt jouw bedrijf onder een verplichtstelling? En ben jij nog niet aangesloten? Houd er dan rekening mee dat je álle niet betaalde pensioenpremies uit het verleden alsnog moet betalen.
De verplichting varieert per bedrijfstak en hangt af van wat jouw bedrijf precies doet. Een pensioenadviseur kan de verplichtstelling voor jouw specifieke situatie duidelijker maken. Neem hier de tijd voor en laat het goed uitzoeken. Zo voldoe je aan alle regels. Daarmee voorkom je mogelijke juridische complicaties. En breng je de pensioenaanpak in lijn met de geldende regels.
Is het pensioen verplicht vanuit de beroepsgroep of cao?
Er zijn meer situaties waarin het verplicht is om een pensioen te regelen voor je werknemers. In de cao kan bijvoorbeeld een verplichte pensioenregeling zijn opgenomen. Je moet dan wel lid zijn van een werkgevers- of beroepsvereniging waarin deze verplichting staat.
Hoeveel kost een pensioenregeling?
Een pensioenaanbieder met transparante en redelijke tarieven voorkomt onaangename verrassingen op de lange termijn. De hoogte van de premie die je betaalt kan wisselen. Deze is afhankelijk van de keuzes die je maakt, het salaris van je medewerkers en de verdeling (werkgevers- werknemerdeel) die je afspreekt. Laat vooraf berekenen hoeveel een pensioenregeling je onderneming gaat kosten.
Zijn de kosten helder? Dan kun je gaan bepalen hoeveel premie je als werkgever betaalt en hoeveel je werknemers betalen. Dit bepaal je zelf, in principe. Soms dan zijn er al afspraken over. Dan volg je de afspraken die zijn vastgelegd door het bedrijfstakpensioenfonds, in de beroepspensioenregeling of in de cao. Een veel voorkomende verdeling is dat werkgevers twee derde van het premiebedrag betalen, en werknemers een derde.
Hoe kiest je een goede pensioenaanbieder?
Er zijn meerdere manieren om het werkgeverspensioen te regelen voor je werknemers. Je kunt kiezen tussen een pensioenfonds of een flexibele pensioenverzekeraar, vooral als je een kleiner bedrijf hebt. Vraag advies aan een pensioenadviseur en let op zijn sectorervaring, kosten en certificeringen. Vraag collega's naar hun ervaringen met pensioenadviseurs.
Het veranderende pensioenstelsel: waarmee moet je rekening houden?
In de ‘Wet toekomst pensioenen’ staan de afspraken tussen werkgevers, werknemers en het kabinet in 2019 over het Pensioenakkoord. Het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft dat pensioenen gezamenlijk (werkgever én werknemer) worden opgebouwd en dat financiële risico’s met elkaar gedeeld worden. Werkgevers en werknemers leggen premie in, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.
Start je als ondernemer nu met het aanbieden van pensioenen voor je werknemers? Dan start je direct met een regeling die valt binnen het nieuwe stelsel. Je pensioenuitvoerder regelt dat het opgebouwde pensioen onder de nieuwe wetgeving valt.