Een goed pensioen voor uw medewerkers: zo geregeld

Bij goed werkgeverschap hoort meestal ook een goed pensioen. Als mkb'er is dit niet altijd even eenvoudig. Vooral als uw bedrijf net flink is gegroeid. Maar hoe werkt pensioen, wat moet u regelen en hoe doet u dat zo goed mogelijk? Dit is waar u bij het regelen van pensioen binnen uw bedrijf op moet letten.
Hoe werkt pensioen?
Een pensioenregeling die een werkgever aanbiedt, wordt beheerd door een verzekeraar of pensioenuitvoerder en uitgekeerd zodra een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Vaak dragen zowel werkgevers als werknemers maandelijks bij aan een pensioenfonds in de vorm van pensioenpremie. Soms alleen de werkgever, al komt dat steeds minder voor.
Als een werknemer met pensioen gaat, ontvangt die AOW van de overheid. Dit is het basispensioen. Dit wordt aangevuld met periodieke uitkeringen op basis van het opgebouwde pensioenkapitaal. Daarnaast kan een werknemer zelf hebben geïnvesteerd in aanvullend pensioen, zoals banksparen en natuurlijk nog over eigen vermogen beschikken.
Hoe zit het pensioenstelsel in Nederland in elkaar? Bekijk ons artikelen over 'het opbouwen van pensioen.
Wel of geen pensioen?
U bent als werkgever niet altijd verplicht een pensioenregeling op te nemen in de arbeidsvoorwaarden. Dit ziet u bijvoorbeeld bij kleinere bedrijven en in specifieke industrieën. Maar een pensioenregeling wordt wel gewaardeerd als u het doet. Dat maakt u als werkgever aantrekkelijker voor personeel. Dit kan door een pensioenverzekering af te sluiten bij een pensioenverzekeraar of u aan te sluiten bij een algemeen pensioenfonds. Met de Pensioenfederatie-tool kunt u nagaan bij welk pensioenfonds uw bedrijf hoort en of deelname verplicht is.
In veel gevallen is het aanbieden van een pensioenregeling wel verplicht op basis van het type cao of algemeen verbindend verklaring (AVV) van een bedrijfstakpensioenregeling. U moet als werkgever dus goed controleren of uw onderneming onder een verplicht pensioenfonds valt, zoals een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds.
Pensioenfonds
Er zijn vier soorten pensioenfondsen. Het is belangrijk om te weten welk type pensioenfonds van toepassing is op uw bedrijf. Is uw bedrijf niet automatisch verbonden is met een van de pensioenfondsen? Dan kunt u ook een pensioenregeling treffen via een verzekeringsmaatschappij.
Algemeen pensioenfonds (APF)
Een APF is een pensioenfonds dat een of meer pensioenregelingen uitvoert. Waar bij een bedrijfstakpensioenfonds het pensioen van alle werkenden in de bedrijfstak in één pot zit, heeft een APF verschillende potjes voor de verschillende pensioenregelingen die het uitvoert. De bestuurlijke taken worden wel door één bestuur uitgevoerd. Dit bespaart kosten.
Bedrijfstakpensioenfondsen
Bedrijfstakpensioenfondsen zijn vaak specifiek gericht op een bepaalde bedrijfstak of sector. Deelname is meestal verplicht of wordt opgelegd op grond van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet Bpf 2000). Werknemers die een meerderheid vertegenwoordigen van een onderneming kunnen een aanvraag indienen voor verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Denk bijvoorbeeld aan sectoren zoals metaal en techniek, bouw, zorg en welzijn, en detailhandel.
Ondernemingspensioenfondsen
Een bedrijf dat niet onder een bedrijfstakpensioenfonds valt, kan zelf een pensioenfonds oprichten. Ondernemingspensioenfondsen worden opgericht door individuele bedrijven of instellingen voor hun eigen werknemers. Voorbeelden hiervan zijn KLM, Unilever en Philips.
Beroepspensioenfondsen
Beroepspensioenfondsen richten zich specifiek op bepaalde beroepsgroepen. Deelname aan deze regelingen is vaak verplicht. Enkele voorbeelden van beroepen en de bijbehorende beroepspensioenfondsen zijn huisartsen (Pensioenfonds voor Huisartsen - SPH), dierenartsen (Pensioenfonds voor Dierenartsen - PFDA) en advocaten (Pensioenfonds Advocaten - PFA).
Voor en nadelen van een vrijwillige pensioenregeling
Overweegt u als werkgever een pensioenregeling aan te bieden? Dan zijn er zowel voor- als nadelen:
- Het draagt bij aan werknemerstevredenheid.
- Het is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee u personeel aantrekt.
- Werkgeversbijdragen en werknemersbijdragen - de pensioenpremie - leveren belastingvoordeel op. Werkgeversbijdragen worden vaak als bedrijfskosten afgetrokken, terwijl werknemersbijdragen in sommige gevallen aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen van de werknemer.
Er kleven ook nadelen aan het aanbieden van een pensioenregeling:
- Het opzetten en onderhouden ervan brengt kosten met zich mee, zowel voor de werkgever als werknemer. Administratieve lasten nemen toe, en voor sommige pensioenregelingen dragen werknemers en/of werkgevers beleggingsrisico's.
- Schommelingen in de financiële markten beïnvloeden de pensioenopbouw.
- Als u een pensioenregeling aanbiedt, kunt u daar op een later moment niet meer mee stoppen.
Verdeling pensioenpremie tussen werkgever en werknemer
Werkgevers en werknemers dragen in de meeste gevallen bij aan de pensioenpremie, maar niet altijd. Als werknemers bijdragen, betalen werkgevers meestal tweederde van de pensioenpremie. Werknemers betalen dan het resterende deel. De specifieke hoogte van de pensioenbijdrage van de werkgever wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het bruto jaarsalaris van de werknemer, de verdeling van de pensioenpremiede en de AOW-drempel. De AOW drempel, vaak AOW franchise genoemd, is het deel van het salaris waar geen pensioen over wordt opgebouwd. Pensioen komt bovenop de AOW. Om dubbele opbouw over dat deel te voorkomen stelt de wetgever dat er met die AOW rekening moet worden gehouden bij de pensioenopbouw.
Twijfelt u of u een pensioenregeling wilt aanbieden?
Laat u goed adviseren door een een fiscaal jurist en een pensioenspecialist als u overweegt een pensioenregeling aan te bieden. Als uw onderneming niet onder een beroepspensioenfonds of bedrijfstakpensioenfonds valt, bent u dit niet verplicht. Maar als u hier wel mee bent gestart, kunt u daar later niet meer op terugkomen. U bent dan verplicht de afgesproken bedragen te storten, ook als het financieel wat minder gaat met uw onderneming.