Javascript is required
HRM-trends in de handel en logistiek 2020

HRM-trends in de handel en logistiek 2020

De coronacrisis heeft grote impact op medewerkers. HRM afdelingen zijn dan ook op zoek naar een toekomstbestendige organisatie. ABN AMRO en evofenedex hebben een trendonderzoek opgezet onder medewerkers bij handels- en productiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor strategisch personeelsbeleid.

Download het volledige rapport

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Hoe gaan handels- en productiebedrijven om met de veranderende arbeidsmarkt en welke impact heeft de coronacrisis op het strategisch personeelsbeleid? Deze vragen stonden centraal in het ‘Arbeidsmarktonderzoek HRM-trends in de logistiek en handel 2020’, dat dit najaar is uitgevoerd onder medewerkers die verantwoordelijk zijn voor strategisch personeelsbeleid. De respondenten kozen als belangrijkste HR-thema voor zowel 2020 als 2021 het gezondheidsbeleid, direct gevolgd door ontwikkelingsbeleid. Ook duurzame inzetbaarheid wordt als een zeer belangrijk HR-thema gezien, maar opvallend is dat slechts een derde van de bedrijven hiervoor beleid heeft ontwikkeld. Andere aspecten van HR-beleid die in het rapport aan de orde zijn gekomen, zijn onder andere digitaliseringsbeleid, diversiteit, ontwikkeling van medewerkers, medewerkerscompetenties en innovaties die personeel raken.

Waan van de dag

Uit het onderzoek komt naar voren dat hoe kleiner het bedrijf is, hoe minder er sprake is van vastgelegd personeelsbeleid. De factor ‘tijd’ blijkt vooral het struikelblok om werk te maken van HR-beleid. “De waan van de dag neemt het veelal over van de (middel)langetermijnvisie”, vertelt Manue Azoulay, beleidsadviseur Human Capital bij evofenedex. “En daarin schuilt het gevaar om in de vicieuze cirkel te komen van ad-hocbeleid en het in stand houden hiervan met ad-hoc-oplossingen. Uiteindelijk leidt dat niet tot een wendbare en toekomstbestendige organisatie. Tijdelijk een stap terugzetten en de tijd nemen om de koers en visie van de onderneming af te stemmen op het HR-beleid kan dan helpen.”

War on talent

Het aantal vacatures is dit jaar gedaald. Dat de coronacrisis hierbij een rol heeft gespeeld, wordt door de meerderheid van de respondenten bevestigd. Voor 2021 verwachten ze weer een stijging. De functiegroepen Logistiek medewerkers, ICT-medewerkers, planners en chauffeurs kennen naar verwachting in het komende jaar de grootste groei en tegelijkertijd het grootste personeelstekort. Dan rijst natuurlijk de vraag: hoe ben en blijf je aantrekkelijk als werkgever voor je werknemers? Het lijkt erop dat er een enorme war on talent gaat losbarsten zodra de bedrijven enigszins kunnen opveren uit de crisis.

Opvallend is dat de respondenten niet het salaris en de arbeidsvoorwaarden noemen als belangrijkste voorwaarden om personeel te binden, maar juist de werksfeer en de goede naam van het bedrijf. Lak: “Er stromen jaarlijks te veel werknemers uit naar andere sectoren. Als we de krachten bundelen, bijvoorbeeld met talentontwikkelingsprogramma’s, bieden we doorgroeiperspectief en weten we deze mensen te behouden voor de handel en logistiek. Ook employer branding zal een grotere rol gaan spelen, dus hoe we als werkgever ons etaleren richting (toekomstige) werknemers en invulling geven aan werkgeverschap.”

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'HRM-trends in de handel en logistiek 2020’.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees verder in de sector zakelijke dienstverlening

Zakelijke Dienstverlening is de smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast en het is daarmee een belangrijke aanjager in de transitie naar een circulaire economie.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden