
Groei te midden van personeelstekorten
De sector Zakelijke Dienstverlening groeit in 2024 en 2025 met 0,5 en 2 procent respectievelijk, verwacht ABN AMRO. Personeelstekorten zijn een belangrijke belemmering voor ondernemers in de sector en zullen dat blijven, resulterend in hogere werkdruk voor werknemers. Toch is het welzijn van werknemers tussen 2022 en 2023 verbeterd, blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor, met name door verbetering van de werk-privébalans.
De sector Zakelijke Dienstverlening vertegenwoordigt zo’n 15 procent van de Nederlandse economie, gemeten naar aandeel in het bruto binnenlands product (bbp). De zakelijke dienstverlening bestaat uit een waaier aan zeer uiteenlopende bedrijven, waaronder HR-dienstverleners zoals uitzenders en detacheerders, professionele dienstverleners zoals accountants en advocaten, en facilitaire dienstverleners zoals schoonmakers en beveiligers.
Voor 2024 raamt ABN AMRO de groei van de zakelijke dienstverlening op 0,5 procent, voor de hele economie is dat ook 0,5 procent. Voor 2025 is de verwachte groei respectievelijk 2 procent en 1,5 procent. De ontwikkeling van de sector loopt meestal in de pas met de economie, waarbij de sector gemiddeld jaarlijks wel 0,4 procent harder groeit dan het bbp. In de afgelopen twintig jaar groeide de zakelijke dienstverlening met 50 procent; het bbp groeide in dezelfde periode met circa 40 procent.
Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van de sector
Mensen zijn de belangrijkste productiefactor voor bedrijven in de zakelijke dienstverlening, de sector die het vooral van menselijk kapitaal moet hebben. Een zelfstandige recruiter heeft aan een laptop en een mobiele telefoon genoeg om kandidaten te introduceren bij bedrijven; het netwerk en de ervaring van de zakelijke dienstverlener, het menselijk kapitaal kortom, voegen meer waarde toe dan het fysieke kapitaal.
Juist mensen zijn momenteel moeilijk te vinden, overal en vooral in de zakelijke dienstverlening. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de laatste Conjunctuurenquête van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS): een ‘tekort aan arbeidskrachten’ wordt door 53 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening genoemd als belemmering in de bedrijfsvoering, tegenover 36 procent van alle ondernemers. Specifiek voor schoonmaakbedrijven loopt dit percentage zelfs op tot 78 procent.
Personeelstekorten breekijzer welzijn werknemers
Volgens ondernemers in de zakelijke dienstverlening is het belangrijkste gevolg van de personeelstekorten een hogere werkdruk (genoemd door 36 procent van de respondenten), gestegen arbeidskosten (14 procent) en het aannemen van minder geschikt personeel (9 procent). Werknemers krijgen intussen meer onderhandelingsmacht door de personeelstekorten. Dat geldt bijvoorbeeld bij onderhandelingen over salaris en secundaire arbeidvoorwaarden waarin werknemers meer eisen kunnen stellen. Een overstap naar ander werk of zelfstandig ondernemerschap is immers in een krappe arbeidsmarkt eenvoudig gemaakt.
Uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO komt een sterke verbetering van het welzijn van werknemers in de zakelijke dienstverlening naar voren tussen 2022 en 2023, het laatste jaar waarover de data beschikbaar zijn. De zakelijke dienstverlening scoort hoger op werkprivébalans en ook op persoonlijke ontwikkeling, typisch deelgebieden waarop de werknemer kan onderhandelen en waarop de werkgever zich kan onderscheiden. Het is opvallend dat de verbetering van het welzijn optreedt ondanks een hogere werkdruk die er ook is. De gezondheidsscore in de welzijnsmonitor heeft dan ook geen noemenswaardige verbetering laten zien voor de zakelijke dienstverlening.
Meer informatie
Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport 'Voorzichtig herstel'.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Een stapje voor met onze sectorexpertise
Voor elke ondernemer is het belangrijk om te weten wat er nu speelt, maar vooral wat er komen gaat. Baseer beslissingen op de ontwikkelingen en trends in de sector. Onze sectorexperts weten wat er speelt. Zie waar de kansen liggen. Nét dat stapje voor.
Bekijk de prognoses van alle sectoren voor 2025
Lees verder in de sector zakelijke dienstverlening
Zakelijke Dienstverlening is de smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast en het is daarmee een belangrijke aanjager in de transitie naar een circulaire economie.