Andere inkomstenbron door unieke ligging boerenbedrijf

In natuurgebied De Grote Sniep, in het Groene Hart, hebben vader en zoon Samsom hun biologische boerderij met 115 koeien en 75 jongvee. Om mensen te laten meegenieten van hun natuur realiseerde de familie Samsom in 2015 een paviljoen met uitkijktoren.
Hier kunnen vogelliefhebbers uitkijken over het natuurland en weidegebied en tegelijkertijd koffie drinken.
Op zoek naar een andere inkomstenbron naast het melkveebedrijf maakte de familie gebruik van de unieke ligging van hun boerderij. Deze ligt namelijk in het Natuur Netwerk Nederland waarin ze hun eigen natuurgebied De Grote Sniep hebben gerealiseerd. De provincie Utrecht had al plannen voor recreatie in het gebied en wilde burgers meer betrekken bij de omgeving. Na veel praten kon met de bouw van het paviljoen met uitkijktoren van start. In 2015 is deze geopend.
Uitkijkpost over de natuur
Paviljoen Toren de Grote Sniep is de perfecte plek geworden voor natuurliefhebbers. De toren biedt een prachtig 360˚ uitzicht over het unieke natuurgebied met de percelen en kanalen. Vanaf de toren zijn weidevogels goed te zien en te horen en vorig jaar werd er zelfs een roerdomp gespot. In het paviljoen bieden de ondernemers de mogelijkheid aan bezoekers om te genieten van een kop koffie met appeltaart of een lunch. Zo brengt de familie Samsom de bezoekers in contact met de boer en natuur en boren zijn tegelijkertijd een nieuwe inkomstenbron aan.
Het gebied trekt veel vogels aan, ze nestelen tussen de koeien. Door de vaste mest op het land en het mozaïekbeheer, is er voldoende ruimte voor de vogels om te vluchten en te schuilen. Vader en zoon Samsom zien het nestelen in het weidegebied toenemen, terwijl het landelijk juist minder goed gaat met de weidevogels. De combinatie van landbouw nabij natuurland werkt goed. Zo kunnen in het stengelige gras in het natuurgebied de kuikens zich goed verschuilen en bewegen.

Natuurgebied De Grote sniep - paviljoen met uitkijktoren. Fotograaf Herre Wynia.
Voor de deur nestelen
Ook de kievieten zijn er in grote getale. “Het is mooi om te zien hoe ze met z'n zessen de lucht in gaan om de roofvogels weg te houden.” Predatie is wel een zorg, vertelt zoon Simon. Er zijn namelijk veel vossen in het gebied die voor veel schade zorgen.
Afgelopen jaar zijn 81 vogelnesten geteld, de dichtstbijzijnde op 100 meter van het paviljoen. Simon: ”In het weidevogelseizoen hoor je de grutto al als je de deur uitstapt.”
Tijdens het maaien krijgt Simon via een weidevogel-blog met gps melding waar een nest zich bevindt. Afgelopen jaar heeft hij zelfs een perceel volledig overgeslagen met maaien omdat daar echt heel veel nesten zaten. Dit kan hij doen omdat hij een Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer-vergoeding voor “last minute beheer” ontvangt.
Complex om nieuwe vormen te financieren
Veel agrarische bedrijven zijn al jaren bezig om te verduurzamen en hun impact te verlagen. Dit doen ze met meer aandacht voor de bodem, gezonde producten en biodiversiteit. Er is een enorme variëteit in hoe boeren dit kunnen doen. Duurzame en toekomstbestendige landbouw is belangrijk en tegelijkertijd ook een zoektocht.
ABN AMRO is actief om nieuwe vormen van landbouw te financieren. Dit is niet altijd eenvoudig omdat vaak eerst de onzekerheid toeneemt. ABN AMRO wil graag boeren en tuinders begeleiden bij verduurzaming en transitie.
ABN AMRO is de pilot regeneratieve landbouw gestart waarbij gekeken wordt naar de voorwaarden voor financiering en hoe deze beter aan kunnen sluiten bij wat boeren nodig hebben. Hierbij is veel aandacht voor het verhogen van de biodiversiteit. ABN AMRO onderzoekt samen met klanten wat de transitie betekent voor het milieu, de biodiversiteit en het verdienmodel van de boer. Op deze manier kan ABN AMRO leren en mogelijk de manier van financieren aanpassen en voor grote groepen beschikbaar maken.
Deze publicatie is een bewerkte versie van een eerder verschenen artikel in het blad Weidevogels.
Lees meer verhalen van ondernemers in de agrarische sector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze agrarische ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.