
VTS zet in op dubbellaags warehouse
VTS Transport & Logistics, gespecialiseerd in temperatuur gecontroleerd transport en de opslag en handling van farmaceutische producten, realiseert een nieuw state-of-the-art warehouse. Het innovatieve gebouw in Boxmeer is op het gebied van duurzaamheid het neusje van de zalm.
Pal naast het huidige hoofdkantoor van VTS Transport & Logistics, gespecialiseerd in temperatuur gecontroleerd transport en de opslag en handling van farmaceutische producten, wordt komende tijd een nieuw state-of-the-art warehouse gerealiseerd. Het innovatieve gebouw in Boxmeer is op het gebied van duurzaamheid het neusje van de zalm, benadrukt Bart Banning, jurylid van de Top 100 Logistiek Dienstverleners.
De logistiek dienstverlener uit Boxmeer, die inmiddels veertig jaar bestaat, is actief voor veel toonaangevende farmaceutische bedrijven in heel Europa. Onder de klanten klinkende namen zoals Viatris, Pfizer, Johnson & Johnson, MSD en Abbott. VTS Transport & Logistics heeft een moderne vloot van circa 450 vrachtwagens, bestelbussen en trailers en 85.000 vierkante meter aan opslagcapaciteit en gevalideerde warehouses en cross-docking oplossingen in Nederland en België.
Indrukwekkend innovatief en duurzaam warehouse
Volgens sector banker Transport en Logistiek Bart Banning, jurylid van de Top 100 Logistiek Dienstverleners, is VTS zonder twijfel een van dé Nederlandse koplopers op het gebied van innovatieve en duurzame warehouses. “Dit type logistiek kenmerkt zich door een combinatie van hoge kwaliteit én veiligheid. VTS is ongelooflijk snel gegroeid de afgelopen jaren en het bedrijf heeft veel warehousecapaciteit gerealiseerd. Daarbij laten ze keer op keer zien voorop te willen lopen. Dat blijkt ook weer uit de plannen voor de nieuwe locatie in Boxmeer. Die zien er indrukwekkend uit.”
Top 100 Logistiek Dienstverleners in gesprek met panelleden
De nieuwe Top 100 Logistiek Dienstverleners wordt 19 juni bekendgemaakt. Ook dit jaar hebben panelleden gekeken naar innovatieve concepten, waarmee logistiek dienstverleners zich willen onderscheiden. Maar hoe zit het nou precies? En wat is de langetermijnvisie? Net als twee jaar geleden, gaan vijf juryleden in gesprek met opvallende bedrijven over waar de knelpunten liggen en de kansen.
VTS heeft afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt, vertelt ceo Patrick Esselaar. “Vooral de laatste vijf jaar. Jaar na jaar hebben we een omzetstijging van 15 tot 20 procent weten te realiseren. Dat laat zien dat we de juiste koers hebben ingezet.” Het zetten van stappen op het gebied van duurzaamheid zit in het DNA van de hele organisatie verweven en speelt een prominente rol in de dagelijkse bedrijfsvoering, benadrukt hij. “We zijn actief in de farmaceutische markt. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor veel van onze klanten. En dat verwachten ze ook van al hun partners. We willen deze stappen zelf heel graag zetten, maar worden uiteraard ook door onze klanten meegenomen in deze versnelling.”
VTS early adaptor in verduurzamingstraject
Esselaar ziet VTS Transport & Logistics echt als een early adopter in het verduurzamingstraject. “Wij hebben een sustainability policy opgesteld. Hierin hebben we ons een aantal zaken ten doel gesteld. Wat we op gebied van CO2-reductie willen bewerkstelligen. Hoe we kijken naar onze gebouwen, naar onze warehouses. Welke stappen we willen zetten om deze gasloos te krijgen en hoe we onze eigen energie kunnen opwekken. Hoe we omspringen met water en afval. En natuurlijk hoe we onze vloot willen elektrificeren.”
"VTS Transport & Logistics laat keer op keer zien voorop te willen lopen” — Bart Banning, jurylid Top 100 Logistiek Dienstverleners.
Hebben bedrijven die actief zijn in de farmaceutische markt meer oog voor het duurzaamheidsaspect? “Zonder meer. Dit soort bedrijven zet er behoorlijk de druk op om zo duurzaam mogelijk te opereren. En daar liften wij op mee. Gelukkig zijn wij ook in de gelegenheid om te investeren in duurzame gebouwen en technologie. Uiteindelijk zie ik het vooral als een partnership waarin we ons samen met onze klanten inzetten om de hele logistieke keten zoveel mogelijk te verduurzamen.”
Nieuwe CSRD-rapportage
In hoeverre is de invoering van de nieuwe regelgeving rondom de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een positieve ontwikkeling voor VTS? Esselaar: “Ik denk, zonder arrogant te willen klinken, dat er niet al te veel spelers op ons niveau acteren. Daarom vallen we ook in de smaak bij de farmaceutische bedrijven. Die leggen de lat qua reductie heel hoog en hebben dat in hun beleid al jaren geleden opgenomen. Wij moeten ons simpelweg committeren aan een CO2-reductie van X procent in de komende jaren, want anders mogen we niet eens meedoen in een RFP (Request For Proposal).” Volgens Marijn Geurts, coo bij VTS, wordt er met de nieuwe CSRD meer toegewerkt naar een bepaalde standaard qua rapportage. “Dat maakt het makkelijker om partijen met elkaar te vergelijken. Je gaat appels met appels vergelijken. Dat we flinke stappen hebben gezet op het thema duurzaamheid, gaat ons bij deze nieuwe standaard zeker helpen.”
Bouw wordt dubbellaags warehouse
Het nieuwe vlaggenschip van VTS wordt gebouwd naast de huidige locatie aan de Ir. Wagterstraat in Boxmeer. Het proces om het nieuwe warehouse - ofwel VTS6 - te realiseren, is inmiddels in volle gang, vertelt Esselaar. En de uitbreiding is ook echt noodzakelijk om in te spelen op de verwachte groei. “Het terrein grenst aan ons huidige hoofdkantoor. Het is een ‘brownfieldlocatie’ waar tot vorig jaar een ander bedrijf zat. Wat betreft netcongestie en stroomcapaciteit zitten we daardoor komende jaren ook echt wel goed. Dat is in de huidige tijd een groot voordeel.”
De nieuwe locatie wordt een dubbellaags pand, waar alle drie activiteiten die binnen VTS worden uitgevoerd, ondergebracht worden. Esselaar: “We gaan de storage capaciteit met ongeveer 50.000 pallets uitbreiden. Deels ambient (15 tot 25 graden) en deels koud (5 graden). Op de begane grond gaan we alle gepalletiseerde zendingen crossdocken, zowel de internationale zendingen als de last mile. Op de tweede bouwlaag worden de sorteer- en crossdocking-activiteiten van de parcelzendingen ondergebracht en komt een parkeerdek, zowel voor auto’s van medewerkers als voor bussen voor de last mile activiteiten. We gaan dus ons crossdock verplaatsen van VTS4 naar de nieuwe locatie, waardoor in VTS4 meer ruimte komt voor onder andere pick & pack activiteiten op doos- en unitniveau.”
Focus op lange termijn
De nieuwbouw is echt ‘inside out’ ontwikkeld, benadrukt Geurts. “Dus we hebben vooral gekeken naar de activiteiten zoals we die nu uitvoeren en naar hoe we die in de toekomst willen uitvoeren. Hoe kunnen we werkzaamheden die nu vooral handmatig gedaan worden, slimmer inrichten? Ook robotisering speelt daarbij een grote rol. Kortom, hoe kunnen we er uiteindelijk voor zorgen dat die operaties niet alleen volgend jaar, maar ook over vijf of tien jaar nog steeds efficiënt draaien?”
Het nieuwe pand dat gerealiseerd wordt, moet voldoen aan de BREEAM-NL-kwalificatie ‘outstanding’. Waarom is dat zo belangrijk voor VTS? Esselaar: “Wij vinden het als bedrijf heel belangrijk om aan de hoogste normen te voldoen. Uiteraard heeft dat nogal wat voeten in de aarde. En het leidt tot hogere investeringen. Maar wij zien hier de meerwaarde zeker van in. Ook voor onze uitstraling naar buiten toe.”
Innovatieve duurzame oplossingen
Welke zaken springen er op duurzaamheidsgebied vooral uit? “De zonnepanelen, de led-verlichting en de hoge isolatiewaarde van het pand. Onze installaties hoeven hierdoor minder te draaien. De impact van de buitentemperatuur is immers kleiner. En het gebouw is gasloos”, benadrukt Geurts. Voor de bouw wordt bovendien volop gebruik gemaakt van recyclebaar materiaal.
“Sowieso is het dubbele gebruik van de vierkante meters voor ons een heel belangrijke factor”, vult Esselaar aan. “En natuurlijk de focus op automatisering en robotisering. Wij kunnen in onze omgeving gelukkig redelijk gemakkelijk goede nieuwe collega’s vinden, in alle geledingen van ons bedrijf. Ook daar prijzen we ons gelukkig. Maar je zult er rekening mee moeten houden dat die beschikbaarheid minder wordt. Dus dat stuk automatisering en robotisering heb je nodig voor de toekomst. Is dat omdat we vinden dat we met minder mensen in de toekomst willen gaan werken? Nee, dit is vooral om uiteindelijk het werk dat overblijft interessanter en uitdagender te maken.”
Design gebouw houdt rekening met omgeving
Heeft VTS nog bijzondere dingen moeten uithalen om de vergunningen voor het dubbellaags warehouse te krijgen? Of zag direct iedereen dit zitten, vraagt Banning zich af. “Over het dubbele gebruik van de vierkante meters waren in ieder geval lokale en provinciale overheden erg enthousiast”, vertelt Esselaar. “De ruimte is schaars. Dat we zo goed en optimaal mogelijk gebruik willen maken van die vierkante meters, heeft ons zeker geholpen en gaat ons verder helpen in het afronden van het vergunningstraject. Sowieso zitten we niet op een logistiek bedrijfspark, maar een gemengd terrein. Dat scheelt waarschijnlijk ook. We hebben echt ons best gedaan om het gebouw zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het gebouw krijgt, mede door de uitstraling en ook door het aanbrengen van veel groen en de toepassing van houtelementen, een mooie vriendelijke uitstraling. Geen verdozing maar een pand dat goed past in het bestaande landschap wat mij betreft. En daar zijn we zeker trots op.”
Waar gaat het op termijn naartoe? Hoe ziet het warehouse van de toekomst eruit? Esselaar: “Artificial Intelligence is natuurlijk een hot topic. Daar hebben we ook wat programma's voor lopen. De orderverwerking gaat al bijna gerobotiseerd. En het inlezen van de facturen. Alles wat routinematig gebeurt, kun je feitelijk automatiseren. Daar verwacht ik echt wel grote sprongen. En dat helpt ons ook in onze procesvoering.” Geurts: “Qua design, uitstraling, technologie en innovaties denk ik dat ons nieuwe gebouw dusdanig toekomstbestendig ontworpen is, dat het over tien, vijftien of zelfs twintig jaar, nog steeds actueel is. Het is wat dat betreft op dit moment echt wel het neusje van de zalm. Ook voor de langere termijn.”
Dit artikel is geplaatst op Logistiek.nl onder redactie van redacteur Remco Nieuwenbroek.
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.