
Het zijn nogal wat opgaven waar minister Hugo de Jonge in zijn aflopende ambtstermijn mee is geconfronteerd. Er moet meer en veiliger gebouwd worden, wonen moet betaalbaarder worden en de bouw en gebouwde omgeving moeten drastisch verduurzamen. De problemen zijn dringend en schreeuwen om directe actie.
De minister is de afgelopen jaren met een ingrijpend pakket aan nieuwe wet- en regelgeving gekomen om de markt in de goede richting te bewegen. Een deel ervan is inmiddels in werking getreden, maar nu past het de overheid om terughoudend te zijn met verdere ingrepen.
Geen overhaaste invoering wetten
Een stapeling van omvangrijke maatregelenpakketten maakt het er namelijk over het algemeen niet makkelijker op. Iedere extra regel legt nieuwe beperkingen op als niet tegelijk bestaande regels worden geschrapt. En overhaaste invoering van wetten en hervormingen kan bovendien grote schade geven. Dat illustreert de afschaffing van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs. Acht jaar en veel onderzoek later volgde de pijnlijke conclusie dat die wijziging nergens goed voor is geweest.
Uitstel soms verstandig
Daarom is het verstandig dat De Jonge heeft besloten om enkele wetsvoorstellen en invoering van maatregelen nader te bekijken en uit te stellen. De nieuwe Wet Kwaliteitsborging bouwen (WKb) is voor inwerkingtreding in januari 2024 meerdere malen uitgesteld, de Wet Betaalbare huur zou er volgens de oorspronkelijke planning allang moeten zijn en recent is ook de aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) op de lange baan geschoven.
Met het uitstel krijgt de politiek tijd om een meer gedegen analyse te maken van de mogelijke uitwerking van de wetten. Zo werd de Wet betaalbare huur bedacht in een tijd waarin nog niet duidelijk was hoe andere maatregelen zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en opkoopbescherming doorwerkten in de huurmarkt.
Zorgvuldig proces verhoogt succeskans
Door veranderingen op een lager tempo door te voeren worden oplossingen voor acute problemen misschien wat verder vooruitgeschoven, maar ontstaat wel meer zekerheid, voorspelbaarheid en een hogere kans op effectief beleid. De huidige turbulente omstandigheden in de bouw zorgen ervoor dat marktomstandigheden snel kunnen veranderen. Dat pleit voor een extra zorgvuldig proces van wetswijzigingen waarin politieke druk en noodkreten vanuit de markt en de maatschappij even niet leidend moeten zijn.
Deze column verscheen ook in Cobouw op 23 april 2024.
Over de auteur
Paul Bisschop is sectoreconoom bij ABN AMRO. Binnen de afdeling Sector Expertise richt hij zich op de sectoren Bouw en Vastgoed.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.