Verzekeringscheck studeren

Uw kind gaat studeren

Studeren of op kamers

Gaat uw kind studeren of op kamers wonen? Dan is het belangrijk dat zij of hij goed verzekerd blijft. Welke verzekeringen sluit uw kind zelf af? En welke verzekeringen past u aan?
 

Aansprakelijkheid en inboedel

Heeft u zelf een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kunt u meerderjarige kinderen die nog thuis wonen of uitwonende kinderen die een voltijdstudie doen, meeverzekeren.

Studentenverzekering

Woont uw kind op kamers? Dan kan hij of zij zelf een Studentenverzekering afsluiten. Uw kind kan kiezen uit de modules Aansprakelijkheids- en/of een Inboedelverzekering. Optioneel is de Studentenverzekering ook uit te breiden met een Ongevallenverzekering. Handig!

Zorgverzekering

Als uw kind 18 jaar wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Uw kind valt dan niet meer automatisch onder uw verzekering. Een zorgverzekering vergoedt alle kosten van de huisarts en een deel van de kosten voor medicijnen en het ziekenhuis. Uw kind kan zich ook aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapie. Een zorgverzekering sluit uw kind af bij een zorgverzekeraar. Wacht niet te lang met het afsluiten van een zorgverzekering. Als er een maand na de 18e jaar nog geen ziektekostenverzekering is afgesloten, volgt er een boete. Ook moet uw kind dan eventuele medische kosten zelf betalen.

Doorlopende Reisverzekering

Heeft u uw Doorlopende Reisverzekering afgesloten na 1 mei 2015? Dan zijn alle thuiswonende kinderen ook als ze 18 jaar en ouder zijn verzekerd. Kinderen vanaf 18 jaar die niet thuis wonen zijn alleen verzekerd als ze voltijdstuderen. Gaat uw kind langer dan 90 dagen naar het buitenland, bijvoorbeeld voor studie of een stage? Kies dan voor de verlengde dekkingsduur. Reist uw kind buiten Europa? Zorg er dan voor dat u een reisverzekering met werelddekking afsluit en het betaalprofiel van de betaalpas op wereld instelt.

Rechtsbijstandverzekering

Woont uw kind op kamers? Dan valt uw kind zolang hij voltijd studeert onder uw rechtsbijstandverzekering. Studeert uw kind niet meer of volgt hij geen voltijd studie meer, dan moet uw kind er zelf één afsluiten. Dat is altijd aan te raden, want een conflict met de huisbaas of internetprovider kan zomaar ontstaan.

Klaar met studeren?

Zorg dat uw kind na het afstuderen de Studentenverzekering omzet in een 'gewone' inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dan blijft hij voor de belangrijkste situaties goed verzekerd. Kijk ook of er in de nieuwe situatie misschien aanvullende dekkingen nodig zijn. Bijvoorbeeld als uw kind gaat verhuizen van een studentenflat naar een nieuwe woning.