Criminelen willen je rekening gebruiken

Maar daar trap jij toch niet in?

Criminelen die geld verdienen met bijvoorbeeld en zijn altijd op zoek naar bankrekeningen. Daar willen ze geld op laten storten van hun slachtoffers. Want als ze hun eigen rekening zouden gebruiken dan zijn ze te makkelijk op te sporen. Lees waarom jij hier nooit aan mee moet doen.

 

Hoe komen criminelen aan andermans bankgegevens?

Om aan bankgegevens te komen gebruiken criminelen heel veel verschillende trucs. Zo staan ze bijvoorbeeld op schoolpleinen en zwaaien dan met papiergeld. Met de vraag of ze je pin en pas tijdelijk mogen gebruiken om gestort geld op te nemen. Maar ze gaan ook actief op zoek naar kwetsbare jongeren. En plaatsen op social media advertenties met de oproep om snel geld te verdienen.

Geldezel of money mule?

Laat jij jouw bankrekening misbruiken door criminelen, dan ben je een geldezel of money mule. En dat bedoelen we niet grappig, dat is officiële term die bijvoorbeeld de politie hiervoor gebruikt. Een geldezel zijn is dan ook strafbaar.

100% pakkans

Volgens de criminelen die je vragen of ze jouw bankgegevens mogen gebruiken, is het 100% veilig. Jij zal er geen problemen mee krijgen. Maar dat is niet waar, de pakkans is namelijk zelfs 100%. Als de politie het geldspoor van de fraude volgt, komen ze namelijk bij jou uit. Banken en politie werken dan ook samen om criminelen op te sporen, waaronder dus ook geldezels.  

De gevolgen

Word je betrapt? Dan wordt meteen je rekening geblokkeerd door de bank. Die blokkade is centraal geregistreerd waardoor je daarna ook bij een andere bank geen rekening meer kunt openen. Daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden voor het verdwenen geld. En dan moet jij alles terugbetalen. Naar aanleiding van een politie onderzoek is het niet ongebruikelijk dat jij een strafblad krijgt of zelfs een celstraf. 

Wat kun jij doen om geen geldezel te worden?

Wat je kunt doen om geen geldezel te worden is eigenlijk heel simpel. Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor geld. Leer je pincode uit je hoofd, vertel hem aan niemand en bewaar die ook niet op een papiertje of in je telefoon. 

Is je bankpas kwijt of gestolen? Blokkeer deze dan direct in de app of neem meteen contact op met de bank om hem te laten blokkeren.

Wil jij geen geldezel worden, maar wel meer geld?

We hopen dat je na het lezen overtuigd bent dat je geen geldezel wilt worden. Maar ja, misschien wil je wel meer geld, of heb je wel meer geld nodig? Wij hebben daarom nog wat linkjes naar andere artikelen. Die kunnen je helpen om meer geld te krijgen, of verdienen. En dan wordt je een baas en geen dwaas met geld.

-

Ben jij een baas of een dwaas?

Wij vinden dat iedereen de baas moet zijn over zijn of haar geldzaken. Maar een baas word je niet vanzelf. Lees hier meer over alles wat met geldzaken te maken heeft. Dan ben jij binnen 'no time' een baas over je eigen geld!