Tips om je geldzaken onder controle te krijgen

Het is best lastig om iedere maand rond te komen. Ook als je een bijbaan of studielening hebt. Daarom geven we je graag wat handige tips. Want als je nu je uitgaven onder controle hebt, kom je later minder snel in de schulden. Heb je het gevoel dat je het overzicht verliest, bespreek dit dan met iemand die je vertrouwt. Of bespreek je zorgen in vertrouwen met een van onze Financieel Gezond Coaches.
Je maandelijkse uitgaven
Heb je ooit berekend hoeveel je maandelijks uitgeeft en ontvangt? Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je ontdekken waarop je kan besparen, bijvoorbeeld een ongebruikt abonnementen. Da's toch zonde! Geen tijd voor of zin in Excel? Gebruik het formulier op de Nibud-website om je uitgaven te zien én hoeveel je maandelijks overhoudt.
Vraag je je af waar je geld blijft?
Heb je vaak sneller je geld op dan verwacht en lukt sparen niet? Begin dan met budgetteren om grip op je uitgaven te krijgen. Maak eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Maak vervolgens categorieën zoals boodschappen en kleding, en bepaal hoeveel je er maandelijks aan kan uitgeven. Als het je lukt om je aan deze budgetten te houden, scheelt dat een hoop zorgen. En misschien kun je zelfs wel wat geld opzij zetten!
Laat je geen geld liggen
Als je jong bent, zul je er niet snel aan denken, maar ook jij kan belastingaangifte doen. Want als je een bijbaantje hebt of een stagevergoeding ontvangt, krijg je misschien wel geld terug van de Belastingdienst. En wist je dat je studiekosten zoals collegegeld en studieboeken, ook vaak kunt aftrekken van de inkomstenbelasting? Controleer ook of je recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Je kunt natuurlijk ook een bijbaantje zoeken, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.
Heb jij 'm al?
Nieuwe sneakers, een PlayStation 5 of Xbox Series X kopen? Op social media lijkt iedereen de nieuwste spullen al te hebben. Of je ziet er steeds reclame over voorbij komen. Het vraagt best wat discipline om je aan je budget te houden. Sparen voor iets specifieks kan helpen. Zie je iets wat je graag wilt? Wacht een paar dagen en kijk of je het nog steeds wilt. Onthoud, je kunt je geld maar één keer uitgeven.
Snel geld? Trap er niet in
Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een nieuwe console, wil je die natuurlijk zo snel mogelijk hebben. En nu denk je misschien dat het jou niet zal overkomen, maar criminelen weten heel goed hoe zij van deze situatie gebruik kunnen maken. Ze beloven je snel geld in ruil voor het gebruiken van je betaalpas en pincode. Criminelen zoeken op scholen of via social media naar jongeren. Trap hier niet in! Wees dus scherp, want snel geld bestaat niet. De kans dat je gepakt wordt is 100%. En onthoud, ook een geldezel is strafbaar.
Zorgen over geld
Wist je dat 1 op de 5 jongeren te maken heeft met ernstige betalingsproblemen? En dat jongeren minder geldstress hebben als ze sparen en hun geldzaken bijhouden? Dit blijkt uit een Nibud-onderzoek uit 2022. Weet dan dat je niet alleen bent. Praat erover met ouders, vrienden of een vertrouwenspersoon. Je kunt ook terecht bij Bureau Jeugdzorg of de jongerenafdeling van je gemeente.
Je kunt je zorgen ook in vertrouwen bespreken met een van onze Financieel Gezond Coaches. Hiervoor hoef je geen rekening te hebben bij ABN AMRO.