-

Leer uw kind veilig online bankieren

Tips om uw kind veilig om te laten gaan met online bankieren

Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een smartphone. Ze brengen veel tijd door op internet, social media en games. Het Nibud raadt aan om kinderen vanaf 10 jaar om te leren gaan met Internet Bankieren en Mobiel Bankieren. Wij geven u wat tips om het gesprek met uw kind aan te gaan en uw kind te leren veilig online bankieren. 

Hoeveel kleedgeld krijgt mijn kind

1. Praat met uw kind over geld

Praten over geld met uw kind is gemakkelijker dan het lijkt. Hoe kunt u uw kind helpen?

  • Kijk eens samen naar een paar bij-of afschrijvingen op uw rekening. Wat komt er binnen en wat gaat er allemaal af? Wat en waarom moet dat allemaal betaald worden? 
  • Spreek met uw kind af wanneer hij/zij zakgeld of kleedgeld krijgt, hoe lang hij/zij hiermee moet doen en geef duidelijk aan wat daarvan betaald moet worden. 
Jongerenrekening voor uw kind

2. Laat uw kind zelf geldzaken beheren

Volgens het Nibud is het aan te raden om kinderen vanaf 10 jaar te laten beginnen met hun bankzaken. Heeft uw kind een Jongerengroeirekening? Dan kunt u instellen dat uw kind de ABN AMRO app mag downloaden. Dit kan via uw eigen ABN AMRO app. Hier kunt u ook andere instellingen doen, zoals limieten instellen of iDEAL betalingen aan- of uitzetten. 

Kind heeft spijt van aankoop

3. Laat toe dat uw kind een foutje maakt

Heeft uw kind spijt van een aankoop? Laat het gebeuren. Volgens het Nibud is dit juist erg leerzaam. Het Nibud zegt: “Het helpt voorkomen dat uw kind later in financiële problemen raakt door een verkeerde keuze? 

Kinderen leren omgaan met reclame

4. Omgaan met verleiding (reclame)

Kinderen krijgen gemiddeld zo’n 377 reclameboodschappen per dag te zien op televisie, social media, games en apps. Leer uw kind hiermee om te gaan. Kijk samen naar reclame op televisie en social media, praat over wat jullie zien. Wanneer is iets echt gratis en wanneer kost het geld? Hoe gaat u hier zelf mee om en waarom? Op deze manier leren kinderen wat ze zélf graag willen kopen, in plaats van dat zij gestuurd worden door reclame.

Twijfelt u of het fraude is?

5. Praat met uw kind over fraude

De term 'phishing', is voor uw kind waarschijnlijk maar een raar woord. Leer uw kind fraude te herkennen. Hierbij kunnen wij u natuurlijk helpen. Mogelijke frauduleuze acties hebben we voor u verzameld.

Ook interessant

5 tips om geld te bespreken met uw kind

U wilt uw kind goed voorbereiden op later. Ook als het om geld gaat. Maar over geld praten, is vaak lastig. Hoe open bent u bijvoorbeeld naar uw kind over wat u verdient? Lees de 5 tips voor een geldgesprek met uw kind.

Jongerengroeirekening instellen

  • Limiet online betalingen instellen
  • Betalingen goedkeuren
  • Toegang Mobiel Bankieren instellen

Uw kind met geld leren omgaan

Als ouder wilt u natuurlijk dat uw kind opgroeit tot een gelukkige volwassene die op eigen benen kan staan. De kennis en vaardigheden om financieel onafhankelijk te worden zijn dan nodig. Van jongs af aan met geld leren omgaan is daarom heel belangrijk.