Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Heitje voor een karweitje

Klusjes doen voor geld: leuk én leerzaam

Vanaf een jaar of 5 gaan kinderen beseffen dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Ze ontdekken dat je moet werken voor geld en dat ze zelf geld kunnen (bij)verdienen. Door spulletjes te verkopen op Koningsdag bijvoorbeeld, of door er iets voor te doen. Het doen van niet-alledaagse klusjes in ruil voor een klein bedrag is leuk en leerzaam voor uw kind.

 

Hoeveel geeft u?

Bijna de helft van alle kinderen op de basisschool doet wel eens een klusje voor geld. Bij oudere kinderen zijn dit er nog meer. Ze krijgen hier ongeveer 1 euro per klusje voor. De meeste kinderen zeggen maximaal 1 keer per maand of een paar keer per jaar een betaald karweitje te doen.
(Bron: Nibud)

Geschikte karweitjes

Weet u nog wat voor klusjes u zelf als kind deed? Grote kans dat het karweitjes waren die niet elke dag hoefden te gebeuren en iets lastiger waren dan je kamer opruimen. De meeste ouders verwachten dat hun kinderen een beetje meehelpen in het huishouden. De tafel dekken of speelgoed opruimen zijn dan ook te alledaags en vanzelfsprekend om te belonen. Welke klusjes zijn wél geschikt als betaalde karweitjes? Dit is onze top 5:

  1. Gras maaien
  2. Auto wassen
  3. Stoepje of het balkon vegen
  4. Oude kranten en lege flessen wegbrengen
  5. De was sorteren, ophangen en vouwen
Met de Taken poster houdt uw kind heel makkelijk bij wanneer hij of zij welke klusjes voor u gedaan heeft. En wat die klusjes hebben opgeleverd.

Zakgeld versus klusjesgeld

Zakgeld is magisch geld dat kinderen in hun beleving zomaar krijgen. Het is bedoeld om uw kind met geld kennis te laten maken en om ermee te oefenen. Met klusjesgeld leert uw kind het directe verband tussen geld krijgen en een tegenprestatie leveren. Het is een voorbereiding op een bijbaantje op latere leeftijd. Met het extra zakcentje kunnen ze sneller sparen voor iets dat ze graag willen kopen, maar wat meer kost dan hun zakgeld.

Oorsprong van 'heitje voor een karweitje'

De uitdrukking was oorspronkelijk verbonden aan een jaarlijkse liefdadigheidsactie van de scouting. Door klusjes te doen verdienden zij een kwartje voor een goed doel (heitje komt van het Bargoense woord heitbas: 5 stuivers). Tip: Voelt uw kind zich erg betrokken bij een specifiek goed doel? Stimuleer hem of haar dan om geld in te zamelen door betaalde klusjes te doen bij buren en familie. Zo werkt uw kind voor geld, leert het een doel na te streven én om onbaatzuchtig te zijn.

Klusjesgeld sparen

Is uw zoon of dochter nieuwsgierig naar sparen? Of vindt u dat uw kind klaar is voor een eigen bankrekening? De Jongerengroeirekening van ABN AMRO is een gratis bankrekening, waarbij u zelf bepaalt wat uw kind er wel en niet mee kan doen. Dat doet u door de rekening zelf online hierop in te stellen. Zo kan uw kind klusjesgeld sparen en kennis maken met digitaal geld, terwijl u een oogje in het zeil houdt.

Ook interessant voor u

Gratis toegang tot de leukste bank-app voor kinderen

De Gimi app is de leukste bank-app speciaal voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Kinderen krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi.

5 tips om uw kind te leren sparen

Het is altijd goed op te sparen. Maar sparen voor later is best lastig voor een kind. Met deze tips maakt u sparen leuker én begrijpelijker.

Sparen voor een studie of rijbewijs

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? Bekijk wat de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen zijn.