Nieuwbouw, spannend! Er komt veel op u af. We helpen u op weg met handige tips en informatie.
Bereken wat u kunt lenen en welke maandbedrag daarbij hoort. Handig: u kunt uw berekening opslaan en op ieder moment terugzien of aanpassen. Liever een berekening laten maken door een adviseur? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Naast de aankoopprijs, zijn er meer kosten die u heeft bij het kopen van een huis. Deze bijkomende kosten zijn voor nieuwbouw anders dan bij bestaande bouw. Geen overdrachtsbelasting of taxatie bijvoorbeeld, maar wel notariskosten en bouwrente.
Met duizenden nieuwbouwprojecten in Nederland is het misschien lastig kiezen. Kijk daarom niet alleen naar het project, maar ook naar de buurt. Vul in wat u belangrijk vindt en de Buurtatlas vindt u de wijk die bij u past.
Wilt u een stuk grond kopen en uw droomhuis zelf (laten) bouwen? Daar gelden er weer andere regels en kosten.
Bij CPO bouwt u met anderen een aantal huizen. Bijvoorbeeld rijtjes woningen, een appartementencomplex of twee-onder-een-kap.
Heeft u uw droomhuis op het oog? Inschrijven kan tijdens de ‘start verkoop’. Nieuwbouw is populair dus u zult niet de enige zijn die zich inschrijft. Vaak krijgt u te maken met een loting. Met een goede voorbereiding maakt u meer kans op een woning.
Zodra u bent ingeloot, is het tijd om de hypotheek te regelen. Samen met een hypotheekadviseur bespreekt u de hypotheek en het bouwdepot.
Een uitbouw, zolderindeling of stopcontacten. Er zijn veel extra opties om toe te voegen. En om weg te laten, zoals de badkamer of sommige muren en deuren. Dit is meer- en minderwerk. De kosten hiervoor worden meegenomen in uw hypotheek. Dit bedrag wordt dan op een aparte rekening, een bouwdepot, gezet. Als de aannemer u een rekening stuurt, kunt u deze rekening direct naar ons doorsturen, online via Internet Bankieren. We betalen dan de aannemer, u hoeft deze niet eerst zelf te betalen. Lees meer over de regels, de looptijd en betalingen uit uw bouwdepot.
Koopt u een nieuwbouw huis en heeft u al een koop- of huurwoning, dan krijgt u dubbele woonlasten. U kunt de hypotheekrente soms voor een deel meefinancieren in uw hypotheek. Heeft u spaargeld? Dan kunt u ook de dubbele woonlasten daarvan betalen. Met een overbruggingslening (ook wel overbruggingshypotheek) kunt u de overwaarde van uw huidige woning alvast gebruiken voor uw nieuwe woning. U betaalt deze lening terug als uw huidige woning verkocht is.
Zodra de bouw start, gaan de werkbare dagen in. In de koop-/aanneemovereenkomst staat hoeveel werkbare dagen de aannemer heeft om het huis te bouwen. Zo tellen dagen dat er vanwege weersomstandigheden niet gewerkt kan worden niet mee als werkbare dag. Gemiddeld zitten er 180 werkbare dagen in een jaar.
Zodra u bij de notaris de hypotheekakte hebt getekend, begint u met het betalen van uw hypotheek. Het bedrag dat u maandelijks betaalt is in het begin iets lager. Dit komt omdat u rente ontvangt over het bedrag in het bouwdepot. Hoe minder geld er nog in het bouwdepot zit, hoe minder rente u krijgt. De maandlasten worden daardoor steeds iets hoger.
Tijdens de bouw ontvang je facturen van de aannemer als bepaalde werkzaamheden zijn afgerond. Bijvoorbeeld als de fundering ligt, een verdieping is geplaatst of het dak waterdicht gemaakt is. Deze facturen verstuurt u via uw Persoonlijke Omgeving en worden betaald uit het bouwdepot.
Tijdens de bouw van uw huis kunt u de tariefklasse niet verlagen. Zodra de bouw af is, kunt u een taxateur vragen om een taxatierapport. Met dit rapport kunt u de tariefklasse mogelijk verlagen.
Wordt er langer over de bouw gedaan dan het aantal werkbare dagen in de koop-/aanneemovereenkomst? Dan kunt u een procedure opstarten om een schadevergoeding te krijgen. Onze nieuwbouwdesk kan u hierbij helpen.
De laatste fase van de bouw is aangebroken: de oplevering! U loopt samen met de aannemer door de woning om te controleren of alles goed is uitgevoerd. En of alles werkt zoals zou moeten. Het is verstandig om een expert mee te nemen die een opleveringskeuring kan doen. Tijdens de oplevering krijgt u de sleutels van het huis: nu kan het klussen beginnen! Goed om te weten: dit is ook het moment dat u een woonverzekering voor het huis moet afsluiten.
Koopt u een energiezuinige (nieuwbouw)woning? Dan kunt u soms extra lenen tot wel €50.000 op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel hangt af van uw persoonlijke situatie en het energielabel van uw woning. Vraag uw adviseur naar de voorwaarden.
Bekijk de video en lees het interview over Sascha en haar vriend die nu een nieuwbouwwoning laten bouwen in Haarlem. Ze zijn allebei zelfstandig ondernemer en dan lijkt het misschien een stuk lastiger dan wanneer je in loondienst bent. ABN AMRO zag echter niet alleen risico's, maar vooral mogelijkheden.
Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.
Benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.
In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.