Nieuwbouw

Nieuwbouwwoning kopen

Nieuwbouw: van hypotheek naar koopcontract, tot oplevering

Met nieuwbouw is financieel soms meer mogelijk dan u misschien denkt. Zo krijgt u 0,15% korting op uw hypotheekrente, omdat nieuwbouw energiezuinig is. Ook zijn er mogelijkheden als u zelf wilt bouwen of samen met anderen. Het kopen van een nieuwbouwhuis werkt wel anders dan het kopen van een bestaand huis. Zo koopt u nieuwbouw 'op papier' en krijgt u te maken met: meer- en minderwerk, bouwtermijnen en een bouwdepot.

Met nieuwbouw is soms meer mogelijk dan u denkt

Bekijk de video en lees het interview over Sascha en haar vriend die nu een nieuwbouwwoning laten bouwen in Haarlem. Ze zijn allebei zelfstandig ondernemer en dan lijkt het misschien een stuk lastiger dan wanneer je in loondienst bent. ABN AMRO zag echter niet alleen risico's, maar vooral mogelijkheden.

Zelfbouwwoning

Wilt u een stuk grond kopen en uw droomhuis zelf (laten) bouwen? Daar gelden er weer andere regels en kosten.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Bij  CPO bouwt u met anderen een aantal huizen. Bijvoorbeeld rijtjes woningen, een appartementencomplex of twee-onder-een-kap. 

Hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Nieuwbouw en bouwdepot

Bij nieuwbouw worden de kosten van de bouw meegenomen in uw hypotheek. Dit bedrag wordt dan op een aparte rekening, een bouwdepot, gezet. Als de aannemer u een rekening stuurt, kunt u deze rekening direct naar ons doorsturen, online via Internet Bankieren. We betalen dan de aannemer, u hoeft deze niet eerst zelf te betalen. Lees meer over de regels, de looptijd en betalingen uit uw bouwdepot.
Nieuwbouw en bouwrente

Nieuwbouw en bouwrente

Bouwrente betaalt u aan de aannemer. Bijvoorbeeld voor het kopen van de grond, de bouwmaterialen en de eerste werkzaamheden. Er zijn 2 soorten bouwrente:

 1. , maar voor het ondertekenen van de hypotheekakte.

Dubbele woonlasten en overbruggingslening

Koopt u een nieuwbouw huis en heeft u al een koop- of huurwoning, dan krijgt u dubbele woonlasten. U kunt de hypotheekrente soms voor een deel meefinancieren in uw hypotheek. Heeft u spaargeld? Dan kunt u ook de dubbele woonlasten daarvan betalen. 
Met een overbruggingslening (ook wel overbruggingshypotheek) kunt u de overwaarde van uw huidige woning alvast gebruiken voor uw nieuwe woning.

Tip

0,15% rentekorting

Een nieuwbouwwoning is energiezuinig. Zo zorgt u voor meer wooncomfort en draagt u bij aan een beter milieu. Daarom krijgt u van ons 0,15% korting op uw hypotheekrente als u een nieuwbouwhuis koopt.

Extra lenen binnen uw hypotheek

Koopt u een energiezuinige (nieuwbouw)woning? Dan kunt u soms tot € 9.000 extra lenen op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel hangt af van uw persoonlijke situatie. Vraag uw adviseur naar de voorwaarden.

Gratis nieuwbouwmagazine

In onze gratis gids leest u alles over:

 • de kosten 
 • de hypotheek 
 • een bouwdepot en hoe werkt het?
Kosten nieuwbouw

Kosten bij nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Maar wat zijn de kosten?
De kosten die u niet betaalt:

 • Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten voor de leveringsakte
 • Notariskosten voor de inschrijving van het eigendom bij Kadaster

De kosten die u wel betaalt:

 • Notariskosten van de hypotheekakte
 • Kosten voor meerwerk, dit zijn de extra werkzaamheden die u door de bouwer laat doen, boven op de standaardoplevering van de woning.
 • Bouwrente
Tips nieuwbouw

Tips voor tijdens de bouw

 1. Zorg dat in de koop-/aanneemovereenkomst staat hoeveel het meer- en minderwerk kost. Dat voorkomt onverwachte kosten en onduidelijkheid tijdens de bouw.
 2. Ziet u verschillen tussen de bouwtekening en wat wordt opgeleverd? Laat zo snel mogelijk schriftelijk aan uw aannemer weten dat u het daar niet mee eens bent.
 3. Heeft de aannemer grote wijzigingen aangebracht waardoor uw huis er anders uitziet? Dit is niet toegestaan. U kunt een schadevergoeding eisen als uw woning daardoor in waarde is gedaald. Dit kunt u zelf lastig inschatten, dus schakel een taxateur in.
Tips oplevering

Tips bij oplevering van uw nieuwbouwwoning

 1. Neem tijdens de oplevering een onafhankelijke bouwkundige mee
 2. Vul het keuringsrapport goed in
 3. Check het meer en minder werk
 4. Test systemen en installaties
 5. Zorg dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht
 6. Neem voldoende tijd om de woning goed te controleren.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.