Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hoeveel kan en wil ik beleggen?

Stap 5

Beleggen doe je met geld dat je niet nodig hebt. Maar hoe weet je precies hoeveel dat is? Het begint met inschatten hoeveel je aan het einde van de maand overhoudt. Daarnaast is het aanhouden van een spaarbuffer ook belangrijk. Heb je genoeg geld opzijgezet voor onverwachte uitgaven? In stap 5 kijken we naar je inkomen, uitgaven en spaarbuffer. Beleggen kent risico's, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

ABN AMRO

Wat is jouw budget?

Enkel beleggen met geld dat je kunt missen, dus. Door je inkomsten naast je uitgaven te leggen, ontdek je het bedrag dat je aan het einde van de maand overhoudt. Een handige tool om dit te berekenen is het Persoonlijk budgetadvies van het Nibud. Hou je momenteel weinig of niets over? Dan is beleggen niet verstandig of waarschijnlijk niet geschikt voor jou.

Bepaal je inkomsten per maand

Schrijf eerst je inkomsten en eventueel die van je partner op. Denk aan:

  • Netto salaris
  • Uitkering
  • Maandelijkse toeslagen

Soms zijn er ook inkomsten die je per jaar (vakantiegeld/belastingteruggave) of per kwartaal (kinderbijslag) ontvangt. Voor een volledig beeld, kun je die omrekenen naar een maandbedrag.

Wat zijn jouw maandelijkse kosten?

Wat geef je per maand uit? Het grootste bedrag gaat waarschijnlijk naar ‘vaste lasten’, zoals huur of hypotheek, kosten voor energie en water, verzekeringen, kinderopvang en kosten voor telefoon, tv en internet. Ook de kosten voor een auto of dagelijkse reiskosten horen hierbij. Kijk vervolgens naar het bedrag dat je maandelijks uitgeeft aan o.a. boodschappen, kleding, uitgaan en abonnementen. Daar zie je meteen wat voor overige kosten je elke maand nog hebt.

Al je kosten overzichtelijk in de app

Wist je dat je in de ABN AMRO app je kosten in kaart kunt brengen? Bijvoorbeeld door één overzicht van al je abonnementen en vaste lasten op te maken. Je krijgt dan zelfs de mogelijkheid om ongebruikte abonnement(en) direct op te zeggen. Bovendien helpt de app je om vooruit te kijken naar de verwachte uitgaven de komende maand(en).

Hou je genoeg over?

Hou je onder aan de streep een bedrag over? Fijn. De laatste stap is het controleren of je spaarbuffer hoog genoeg is. Deze heb je nodig voor onverwachte uitgaven, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of een dure reparatie. Via de Bufferberekenaar van het Nibud bereken je hoe vol jouw ‘bufferpotje’ moet zitten. Hou je na je buffer geld over? Super, dan kun je gaan beleggen. Je kunt al starten met € 20. Maar, bepaal eerst jouw strategie.  

Je bent klaar om je strategie te bepalen

In stap 4 heb je al gelezen over het bepalen van een strategie. Nu je weet hoeveel je kunt beleggen, kunnen we jouw strategie compleet maak. De volgende vragen helpen je bij het opstellen van een strategie.

  • Met welk doel beleg ik?
  • Hoelang ga ik beleggen?
  • Hoeveel ga ik beleggen (startbedrag / maandelijkse inleg)?
  • Welke beleggingsvorm kies ik?
  • Welk risico neem ik?
  • Als ik zelf mijn beleggingskeuzes wil maken: hoe ga ik mijn risico spreiden?

Tip: schrijf de afspraken met jezelf op en hang ze ergens op waar je ze regelmatig kunt zien.

Op naar de volgende stap

Heb je de spelregels voor jouw strategie op papier staan? Goed bezig! In stap 6 kijken we naar de manieren van beleggen bij ABN AMRO. Welke beleggingsvorm past bij jou?

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.