Macro Economie

Macro-economie

Een selectie artikelen van het Economisch Bureau

Het Economisch Bureau schrijft dagelijks over ontwikkelingen in de macro-economie. Er is een sterke focus op Nederland, maar ook de eurozone, de VS en China worden op de voet gevolgd. Tot slot heeft de afdeling een team met specialisten op het gebied van duurzaamheid.

Kleine krimp Nederlandse economie in 3e kwartaal 2022

In de afgelopen drie maanden is het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) met 0,2% gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal (k-o-k).

Verandering van onze Fed en ECB voorspellingen

Wij hebben onze ramingen voor de beleidsrente van de Fed en ECB op de korte termijn verhoogd, maar verwachten nu ook meer renteverlagingen in de laatste maanden van 2023.

Het technische plaatje verslechtert voor de Amerikaanse dollar

FX Weekly

Het technische plaatje verslechtert voor de Amerikaans dollar. Voor de Braziliaanse real en het Britse pond is de fiscale situatie in beeld.

Milieu-investeringen winnen langzaam aan terrein

SustainaWeekly

Aandeel van milieu-investeringen in de industrie en de energiesector krijgt meer voet aan de grond.

Inflatie neemt in 2023 af door prijsplafond maar onderliggende prijsdruk blijft

In oktober kwam de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) uit op 14,3%, een kleine afname ten opzichte van het septembercijfer.

Uitgelicht - Decarbonisatiestrategieën voor sectoren

SustainaWeekly

Decarbonisatie vraagt forse investeringen en regie overheid. Met de huidige technieken is op de korte termijn al veel emissiereductie mogelijk.

icoon
SustainaWeekly - ETS-bedrijven zien druk op de winsten toenemen

ETS-bedrijven zien druk op de winsten toenemen

In de SustainaWeekly van deze week beginnen we met een analyse van hoe grote Nederlandse industriële emittenten het doen tegen de achtergrond van de sterke stijging van de energie- en koolstofprijzen.

Belangrijkste inzichten uit de Global Monthly 27 oktober 2022

Belangrijkste inzichten uit de Global Monthly 27 oktober 2022

De energiecrisis in Europa is verergerd. Wij verwachten diepe economische recessies in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. De consumptiegroei wordt gedrukt door de grootste reële inkomensdaling in decennia.

Wilt u op de hoogte blijven?

Actuele cijfers en analyses over macro-economie, zo vaak als u wilt.