Voorkom schade aan uw huis met deze handige tips

Tips om schade aan uw huis te voorkomen

Een huis is voor de meeste van ons de grootste aankoop die we doen in het leven. Daar wilt u zuinig op zijn natuurlijk. Met een opstalverzekering is uw huis in de meeste gevallen goed verzekerd. Toch kunt u zelf ook iets doen om schade te voorkomen. Bekijk daarom deze handige tips.

 

Waterschade door neerslag voorkomen

De financiële schade door water kan hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een kromgetrokken vloer of vlekken op de muur. Liever voorkomen, dus. 

 • Controleer regelmatig uw dakgoot. Een dakgoot vol met bijvoorbeeld bladeren veroorzaakt lekkages. Dat kan leiden tot schade. 
 • Een watersensor is handig om ongewenst water te signaleren. Plekken waar de watersensor goed werkt, zijn de kelder, onder de gootsteen of bij de wasmachine. Zo bent u op de hoogte wanneer er een lekkage ontstaat en kunt u erger voorkomen. 
 • Ook uw tuin kunt u gebruiken om wateroverlast te voorkomen. Met veel groen en niet te veel tegels loopt het water makkelijk de grond in.
Voorkom waterschade aan uw huis met deze handige tips

Verstoppingen, bevriezing en wateroverlast voorkomen

Een verstopte leiding heeft vervelende gevolgen. Niet alleen de schade, maar ook de stank zult u zich nog lang herinneren. Regelmatig onderhoud bespaart u veel verdriet. 

 • Wanneer u de vaat vaak op lage temperaturen wast, gaan vettige resten en afwasmiddelresten zich afzetten in de vaatwasser. Dit zorgt niet alleen voor stank, maar is ook een grote veroorzaker van verstopte afvoerleidingen. Vervetting kunt u voorkomen door iedere maand een keer een programma te draaien op hoge temperatuur. 
 • Een waterslot tussen de kraan en de aanvoerslang van uw wasmachine is geen overbodige luxe. De watertoevoer stopt dan automatisch bij een lekkage. 
 • Voorkom dat de leidingen bevriezen en laat de verwarming op minimaal 16 graden staan. Vergeet de buitenkraan niet. Laat de kraan leeglopen en sluit deze af. Zo is de kans op een bevroren leiding minimaal.

Stormschade voorkomen

Flinke storm op komst? Om schade te voorkomen of te beperken is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. 

 • Losliggende dakpannen waaien tijdens een storm makkelijk van het dak af. U moet er niet aan denken dat een dakpan op de auto van de buren belandt of, erger nog, een voorbijganger raakt. U kunt dakpannen met panhaken vastzetten of vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen. 
 • Heeft u een plat dak? Controleer dan regelmatig of de bitumen dakbedekking (ook wel dakleer genoemd) nog in orde is. Slecht onderhoud kan ervoor zorgen dat de dakbedekking loswaait. 
 • Bomen rondom uw huis kunnen gevaarlijk zijn. Snoei op tijd en haal losse takken meteen weg. Losse takken kunnen bij een storm flinke schade veroorzaken. Kijk ook even of de schutting nog stevig in de grond staat. Wacht niet met onderhoud tot er iets gebeurt. Omgewaaide schuttingen zijn namelijk één van de grootste veroorzakers van stormschade.
Voorkom stormschade met deze handige tips

Brandschade voorkomen

Brand. Niemand denkt er graag aan. Zelfs een kleine brand kan veel schade en verdriet veroorzaken. Gelukkig kunt u met een paar simpele tips brand voorkomen. 

 • Een afzuigkap die u vaak gebruikt kan vet worden en vlam vatten. Een vieze afzuigkap leidt tot een snelle uitbreiding van de brand bij vlam in de pan. Maak daarom één keer per maand de filter van de afzuigkap schoon of vervang deze. 
 • Plaats op elke verdieping een rookmelder en een koolmonoxidemelder op een slimme plek. Bijvoorbeeld in de keuken, slaapkamer, hal, overloop of het trapgat. De rookmelder waarschuwt zodra er rook ontstaat in de woning. Een koolmonoxidemelder waarschuwt voor onveilige situaties veroorzaakt door koolmonoxide.
 • Schaf een blusdeken of een poederblusser aan. De meeste beginnende brandjes kunt u hiermee blussen. Let altijd goed op de gebruiksaanwijzingen op deze blusmiddelen.