Tips om stormschade aan huis te voorkomen

7 tips om stormschade aan uw huis te voorkomen

Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor, zeker in de herfst. Dit zorgt voor veel stormschade. Ook aan huizen. Met een opstalverzekering is uw huis in de meeste gevallen goed verzekerd. Toch kunt u zelf ook iets doen om schade te voorkomen. Bekijk daarom onze tips om schade aan uw huis te voorkomen.
 1. Loszittende dakpannen? Controleer ze regelmatig

  Zitten er dakpannen los of liggen ze scheef? Het beste is om dit meteen te repareren. Tijdens een storm waaien dakpannen makkelijk van uw dak af. Dit kan veel schade veroorzaken aan auto's rondom uw huis maar ook aan voorbijgangers. U kunt dakpannen met panhaken vastzetten of een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen.
 2. Is uw dakbedekking wel op orde?

  Bij een storm in Nederland waait er regelmatig een (deel van het) dak van een huis af. In veel gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Als een dak niet regelmatig onderhouden wordt, kan door de kracht van een storm de dakbedekking loslaten. Controleer regelmatig of uw dak nog aan de eisen voldoet. Houd ook uw dakgoten schoon om waterschade te voorkomen.
 3. Kan uw schutting een storm overleven?

  Naast daken die loslaten en dakpannen die wegwaaien zijn er ook aardig wat schuttingen die een storm niet overleven. Onderhoud uw schutting daarom goed. Palen in de grond verrotten na verloop van tijd. Vervang de verrotte palen op tijd. Heeft u een gezamenlijke schutting met de buren? Dan betalen uw verzekeraar en de verzekeraar van uw buren allebei de helft bij stormschade.
 4. Zorg voor onderhoud aan bomen

  We kennen allemaal de nieuwsbeelden van een boom die tijdens een storm op een woning is gevallen. En hopen dat het ons niet overkomt. Doe daarom iets aan die scheef hangende boom. Niet alleen een scheve boom, ook een zieke boom waait eerder om. Op tijd snoeien en losse dode takken weghalen voorkomt ook schade aan uw tuin.
 5. Hoe zit het met de dekking buiten uw huis?

  Wist u dat alles wat buiten de woning staat niet verzekerd is bij stormschade? Zet dus op tijd uw spullen binnen en vergeet niet parasols, trampolines en tuinmeubels vast te zetten. Zorg er ook voor dat u ramen en deuren goed sluit en klap de zonwering in. Wanneer spullen in huis niet stuk gaan door een storm, maar bijvoorbeeld door brand, komt een inboedelverzekering goed van pas.
 6. Weet hoeveel regenwater uw tuin aankan

  Is uw hele tuin betegeld? Zorg er dan voor dat regenwater dat via de tuin binnenloopt wel weg kan lopen. Het regenwater laten afstromen richting een vijver of verlaging in de tuin is het verstandigst. En natuurlijk liever niet naar de tuin van de buren!
 7. Ook belangrijk: controleer uw schoorsteen regelmatig

  In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2000 schoorsteenbranden die grote schade aan woningen toebrengen (Bron: brandweer.nl ). Harde wind in combinatie met een niet goed schoongemaakte schoorsteen kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Een schoorsteen heeft ook onderhoud nodig en kan bij een storm als hij niet goed is onderhouden veel schade aan de woning of de tuin veroorzaken. Controleer daarom regelmatig of de voegen niet loszitten en het lood nog goed aansluit.