Zakgeld voor uw kind

Betaalpas voor uw kind

Leer uw kind met een pas betalen

Er wordt tegenwoordig vaker met pin betaald dan met contant geld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat mensen daardoor makkelijker geld uitgeven. Dat geldt ook voor kinderen dus het is goed ze daarin te begeleiden. Daarnaast krijgen kinderen die geholpen worden met bankieren later sowieso minder vaak in de geldproblemen.

 

Van contant geld naar digitaal

Als kinderen heel jong zijn is juist contant geld een handige manier om uw kind de waarde van geld te leren. Maar als uw zoon of dochter ongeveer 8 jaar is, kunt u ook een rekening voor uw kind openen  of een betaalpas aanvragen. Daar kunt u bijvoorbeeld het zakgeld op storten. Kiest u voor een periodieke overboeking, dan wordt het zakgeld automatisch overgemaakt en kunt u het ook niet meer vergeten natuurlijk. Kinderen vinden het vaak leuk om het saldo bekijken. Dat is meteen een makkelijk moment om samen een beetje over geld praten.

Wanneer is uw kind klaar voor een betaalpas

Ouders geven hun kind steeds jonger een eigen betaalpas. Wanneer uw kind klaar is voor een betaalpas dat weet u als ouder het beste. Op de middelbare scholen kan in de kantine steeds vaker alleen met een betaalpas betaald worden. Handig als uw kind voor die tijd al een beetje met een betaalpas leert omgaan. 

Eerst online bankieren leren

Het is een leuk startmoment om samen met uw kind het gespaarde (contante) geld op de eigen rekening te storten. U kunt daarna samen inloggen en het saldo bekijken. Maak meteen afspraken over de inloggegevens. Waar gaat u die bewaren en vertel uw kind dat hij of zij die nooit mag delen. Laat uw kind ook zien wat af- en bijschrijvingen zijn. En maak bijvoorbeeld een keer een symbolisch bedrag over van de rekening van uw kind naar uw eigen rekening. Log ongeveer één keer per maand in om het saldo te bekijken.

Met een betaalpas leren betalen

Kan uw kind al goed met online bankieren omgaan en heeft uw kind een eigen betaalpas? Stel dan eerst de rekening van uw kind in. Denk aan het instellen van een maximale limiet voor betalingen en wel of niet contactloos betalen toestaan. Doe vervolgens de eerste paar aankopen in een winkel samen met uw kind. En pin samen eens geld uit een geldautomaat.

Belangrijke lessen als uw kind zelf mag pinnen

• Houd de pincode geheim. Vertel een pincode nooit aan anderen

• Leen de betaalpas nooit uit

• Bewaar de pincode niet samen met de betaalpas

• Laat anderen niet meekijken bij het pinnen

• Laat de pas meteen blokkeren bij verlies of diefstal

ABN AMRO app voor uw kind?

Kan uw kind al goed met de betaalpas omgaan en heeft uw kind al een eigen mobiele telefoon? Dan is kunt u uw kind stapsgewijs met de ABN AMRO app leren omgaan. Wilt u bijvoorbeeld nog niet dat uw kind zelf betalingen kan doen, of slechts tot een bepaald bedrag? Dit stelt u eenvoudig in op de rekening van uw kind, via uw eigen ABN AMRO app. U kunt dan meteen instellen dat uw zoon of dochter een melding krijgt als het saldo onder een bepaald bedrag is gekomen. Of als het zak- of kleedgeld weer gestort is. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk!

Ook interessant voor u

Kleedgeld voor uw kind

Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. Maar wanneer begint u hiermee? En hoeveel geeft u?

ABN AMRO app voor uw kind

Mobiel bankieren voor kinderen is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van uw kind. U bepaalt wat uw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt uw kind stap voor stap financieel zelfstandig.

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Betaalalerts ontvangen als uw kind iets betaalt