Spaarrente update september 2021

Waarom is de spaarrente nu zo laag?

Vraagt u zich ook af hoe de hoogte van de spaarrente wordt bepaald? Om u dit uit te leggen, hebben we een aantal zaken voor u op een rij gezet. Dit helpt u hopelijk beter te begrijpen waarom de rente zo laag is.

 

Spaargeld wordt uitgeleend

Banken gebruiken spaargeld om uit te lenen aan klanten, bijvoorbeeld als hypotheek of als zakelijke lening. Het spaargeld bij banken groeit, want mensen sparen meer. Dit komt onder andere door de vergrijzing, onzekerheid in de maatschappij en doordat consumenten minder geld uitgeven. Op dit moment groeit de hoeveelheid leningen bij Nederlandse banken niet. Daardoor is er bij banken tijdelijk minder behoefte aan spaargeld. En dat heeft een lagere spaarrente en soms zelfs negatieve rente als gevolg.

Dit werkt ook andersom: Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer spaargeld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de spaarrente te verhogen. Want een hogere rente bij bijvoorbeeld ABN AMRO kan ervoor zorgen dat mensen hun spaargeld daar onderbrengen in plaats van bij een andere bank.

Wilt u informatie over de spaarrente en negatieve rente? Kijk dan op www.abnamro.nl/rente.

Europese Centrale Bank

Het geld dat banken kunnen uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Zij kunnen ook geld lenen op de kapitaalmarkt. Dit is geld dat banken lenen van andere bedrijven en financiële instellingen. Ook is er de Europese Centrale Bank (ECB), die momenteel goedkoop geld leent aan banken. De historisch lage rente die de ECB vraagt, is bedoeld als aanjager van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, hoe gunstiger de bank het weer uitleent. Zo kunnen bedrijven en consumenten weer goedkoop geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop kunnen lenen van de ECB en op de kapitaalmarkt.

Omgekeerd hebben we geld bij de ECB staan. Dit komt omdat we wettelijk verplicht zijn om altijd een bepaald bedrag direct beschikbaar te hebben voor onze klanten. Maar dit komt ook doordat we niet al het spaargeld dat we binnenkrijgen kunnen uitlenen. Over het geld dat we bij de ECB hebben staan betalen wij een negatieve rente. Dit betekent dat we de ECB geld betalen. Dit geldt trouwens niet alleen voor het geld dat we stallen bij de ECB, maar ook voor het geld dat we bij andere banken stallen.

Verschillen tussen banken

De spaarrente is door onderlinge concurrentie niet bij alle banken gelijk. Bij banken met een hogere rente is de spaarrekening vaak alleen online te beheren. Is het Nederlandse Deposito Garantie Stelsel niet van toepassing en/of kunt u niet langs op een kantoor als u vragen heeft. Deze banken bieden ook vaak minder producten aan. U kunt er bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten.

Spaarrente versus hypotheekrente

Waarom is de hypotheekrente hoger dan de spaarrente? Als de bank uw spaargeld uitleent als hypoheek, dan is dat vaak voor een langere periode. Geld dat u op uw spaarrekening zet, wilt u wel de volgende dag weer kunnen opnemen. Daarvoor moet de bank dus altijd geld beschikbaar hebben. Het gereserveerde geld kan niet uitgeleend worden en levert daardoor minder op. Bovendien krijgt de bank niet altijd het uitgeleende geld terug (bijvoorbeeld door een faillissement), wat extra kosten met zich meebrengt. Het verschil in rente op leningen en spaargeld gebruikt de bank om onder andere deze kosten te dekken.

Waarom nog sparen?

Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of een dure reparatie aan uw auto. Bovendien geeft sparen houvast en duidelijkheid. Als u nu start met het sparen van een maandelijks vast bedrag, kunt u meteen al een inschatting maken van het bedrag dat u over een bepaalde tijd op uw spaarrekening heeft staan. Veel mensen starten vaak vol goede moed met sparen, maar vinden het moeilijk om het vol te houden. Start daarom vandaag nog met automatisch sparen, als u dat nog niet doet.

Wilt u graag een mooi bedrag bij elkaar sparen? Lees onze 5 tips om sparen vol te houden.

Doe iets met uw geld

Heeft u een flinke buffer op uw spaarrekening en wilt u ‘iets doen’ met een deel van uw vermogen? Bent u bereid om meer risico te nemen? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bedenk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Breng uw geld in beweging