Jaarruimte

Bereken uw jaarruimte

Jaarruimte is het bedrag dat u mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Heeft u het totale bedrag dat u jaarlijks aan pensioen mag opbouwen niet geheel benut? Dan blijft er ruimte over om extra te sparen. Dit bedrag spaart u belastingvriendelijk via lijfrente.

Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u de volgende gegevens nodig:

 

In loondienst

 • Uw inkomsten uit loondienst
 • Uw overige inkomsten
 • De hoogte van uw pensioenaangroei
 • Het bedrag dat u al heeft ingelegd

Als ondernemer

 • Uw inkomsten uit loondienst
 • Uw winst uit uw onderneming
 • Uw overige inkomsten
 • De hoogte van uw pensioenaangroei
 • De toename oudedagsreserve (FOR)
 • Het bedrag dat u al heeft ingelegd
 

Waar vind ik mijn pensioenaangroei (factor A)?

U vindt uw factor A van het voorgaande jaar in uw uniform pensioenoverzicht (UPO). Deze staat op de laatste pagina van uw uniform pensioenoverzicht.

 

Zo maakt u gebruik van uw jaarruimte

Ik heb al een bankspaarrekening

Leg het geld dat u kunt sparen voor het einde van het jaar in op uw bankspaarrekening. Dit doet u makkelijk in de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Ik heb nog geen bankspaarrekening

Inleggen kan alleen op een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Heeft u die nog niet? Dan kunt u starten met ABN AMRO Pensioenaanvulling. U spaart hiermee op een geblokkeerde bankspaarrekening met 0,30% rente.

 • Zelf bepalen wanneer en hoeveel u spaart
 • Inleg mogelijk aftrekbaar bij uw belastingaangifte
 • Bij overlijden tegoed naar uw erfgenamen
 

Belastingvoordeel

Als u kiest voor banksparen of een lijfrenteverzekering, dan kunt u uw inleg aftrekken bij uw belastingaangifte tot het bedrag dat uit de berekening van uw jaarruimte en/of reserveringsruimte komt. U betaalt geen inkomstenbelasting over dat bedrag. Ook hoeft u geen vermogensbelasting te betalen over het opgebouwde bedrag. 

Als u later het extra pensioen ontvangt, betaalt u wel belasting. U heeft een belastingvoordeel als uw inkomen dan in een lager tarief valt. 

Heeft u in de afgelopen zeven jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Dit noemen we reserveringsruimte. Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerst te vervallen.

Herkent u onderstaande situaties? Lees dan hieronder wat u kunt doen

Dan heeft u twee mogelijkheden om het bedrag terug te krijgen.

U heeft allereerst de mogelijkheid om binnen 3 maanden na de inleg uw geld terug te vragen. Binnen deze 3 maanden zullen wij het teveel gestorte geld zonder inhoudingen aan u terugbetalen. De inleg wordt geacht nooit te hebben plaatsgevonden.

Heeft de inleg langer dan 3 maanden geleden plaatsgevonden?

Dan kan de inleg hersteld worden wanneer wij aan de inspecteur aannemelijk kunnen maken dat er sprake is van een per ongeluk uitgevoerde overboeking. Na terugboeking wordt de inleg geacht niet te hebben plaatsgevonden. Dit kan van belang zijn voor de rendementsgrondslag van box 3. Vanzelfsprekend mag de inleg niet worden afgetrokken van het inkomen in box 1.

Ook dan kunnen wij het geld zonder inhoudingen aan u terugstorten. U moet dan wel bij de inspecteur van de Belastingdienst een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen.

Let op: de goedkeuring geldt alleen voor betalingen die zijn gedaan in het kalenderjaar van binnenkomst van het verzoek en de 5 daaraan voorafgaande jaren.

Verder gelden nog de volgende voorwaarden;

 • U doet een verzoek aan de inspecteur om toestemming voor terugstorten van het te veel betaalde bedrag.
 • U moet alle aftrekmogelijkheden die u heeft volledig toepassen. De goedkeuring laat niet de keuze open om bedragen die wel afgetrokken kunnen worden niet af te trekken.
 • U moet het terug te ontvangen bedrag alsnog opnemen in de rendementsgrondslag van box 3 van de respectievelijke jaren. Met het aanvragen van de goedkeuring gaat u er mee akkoord dat de inspecteur de belasting navordert, voor zover van toepassing.

Op basis van de verklaring van de inspecteur zullen wij het teveel betaalde bedrag terugstorten zonder verdere inhoudingen.

Meer informatie over jaarruimte kunt u vinden op Belastingdienst.nl .

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog extra te sparen.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Wij bellen u

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.
 
Bel 0900-9215
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Bel ons direct

De Beleggen en Pensioen helpdesk is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.