Vraag over Grip?

Vind hier uw antwoord

Grip gaat verder in de ABN AMRO app

ABN AMRO vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen goed inzicht hebben in hun persoonlijke financiële situatie. Daarom zullen de belangrijkste functies van Grip aan de ABN AMRO worden toegevoegd. Zo maken we het al onze ABN AMRO klanten makkelijker om vanuit één app de voordelen van Grip te ervaren.

De komende maanden zullen we de belangrijkste functies uit Grip toevoegen aan de ABN AMRO app. In januari 2023 komen als eerste de functies: ‘vaste lasten & abonnementen’ en ‘toekomstige afschrijvingen’ beschikbaar voor alle ABN AMRO klanten.

Ook kunnen ABN AMRO-klanten al gebruikmaken van het Maandoverzicht van ABN AMRO. Zet uw inkomsten en uitgaven in de handige pdf, sla deze op en print ‘m uit.

ABN AMRO vindt het belangrijk dat klanten zo goed mogelijk inzicht hebben in hun persoonlijke financiële situatie en daar - als het nodig is - zelf actie op kunnen ondernemen. Daarom zetten we vanaf 2023 relevante functionaliteiten van Grip over naar de ABN AMRO app. Dit proces kost schaarse IT-capaciteit. 
 
Door het beëindigen van Grip, kan ABN AMRO het overzetten van de functionaliteiten versnellen. Eind dit jaar starten we met het integreren van de eerste functies ‘vaste lasten & abonnementen’ en ‘toekomstige uitgaven’ in de ABN AMRO app. Deze functies zullen in januari 2023 voor alle ABN AMRO app-klanten beschikbaar zijn.

Als u geen ABN AMRO klant bent, dan kunt u helaas geen gebruikmaken van deze functies in de ABN AMRO app. Op de website 'Wijzer in geldzaken' vindt u een overzicht van huishoudboekjes die lijken op de Grip app. Verder biedt ook de website van het Nibud meer informatie over het krijgen van financieel inzicht.

Wilt u graag de ABN AMRO app gebruiken? Lees dan meer informatie over hoe u een bankrekening kunt openen

U kunt tot en met 15 december 2002 gebruikmaken van Grip. Daarna kunt u de app niet meer gebruiken of downloaden.

Na het beëindigen van Grip zal ABN AMRO sommige gegevens bewaren op grond van een wettelijke verplichting, bijvoorbeeld over toestemming die u heeft gegeven of in het geval we een contract voor u hebben opgezegd. Alle andere gegevens worden verwijderd. 

In onze privacyverklaring leest u meer over hoe we omgaan met uw gegevens.

 1. Ga in Grip rechts bovenin naar uw profiel. 
 2. Tik op ‘Instellingen’. 
 3. Tik op ‘Grip-account verwijderen’. 
 4. Tik op ‘Verwijderen’ en uw account wordt verwijderd. 
Wilt u uw transactiegegevens graag bewaren? Het is mogelijk om deze vanuit de Grip app te exporteren. Ga hiervoor eerst naar uw profiel, via het icoontje in de rechterbovenhoek van het overzichtsscherm. Tik vervolgens op instellingen en exporteer uw data. Een CSV-bestand met uw data wordt dan automatisch gedownload op uw telefoon. Let op: om te exporteren heeft u de laatste versie van de Grip app nodig. U kunt deze in de appstore of playstore updaten.

Op deze pagina van ABN AMRO leest u over handige tools die u helpen om grip te houden op uw geld. Daarnaast kunt u zich als klant van ABN AMRO aanmelden voor een vrijblijvende afspraak met een budgetcoach. Deze helpt u om financieel gezond te worden. Samen gaat u op zoek naar manieren meer overzicht te krijgen op uw financiën. Ook helpt de coach u besparen op uw uitgaven.

Algemene vragen

De Grip app geeft u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Nadat u de app voor de eerste keer opent, vraagt Grip u om toestemming te geven voor het gebruiken van uw transactiegegevens. Zo kan Grip uw bij- en afschrijvingen automatisch indelen in categorieën. U kunt per categorie een budget instellen. Budget bijna bereikt? Als u wilt, geeft Grip u een seintje. U stelt hiervoor één keer in dat u pushberichten wilt ontvangen.

U kunt Grip gebruiken als u een particuliere ABN AMRO klant bent met een betaal- of spaarrekening en 18 jaar of ouder bent. U kunt Grip ook gebruiken als u een betaalrekening heeft bij:

 • ASN Bank
 • bunq
 • ING
 • Rabobank
 • RegioBank
 • SNS
 • Triodos Bank
 • Knab

Lees hier de complete Grip voorwaarden .

De ABN AMRO app gebruikt u om uw actuele bij- en afschrijvingen te bekijken. Grip biedt meer. De app zet uw bij- en afschrijvingen automatisch in handige categorieën. Zo ziet u precies waar uw geld naartoe gaat.

Met Grip kunt u geen geld overboeken. Gebruik hiervoor de ABN AMRO app.

U heeft een iPhone nodig met minimaal iOS 11.0 of een Android toestel met minimaal Android 5.

Data & veiligheid

Ja, Grip is mogelijk gemaakt door ABN AMRO en voldoet aan strenge veiligheidseisen.

We laden uw betaalgegevens in de Grip app. Verder doen we hier niets mee.

U heeft alleen zelf inzicht in uw betaalgegevens.

Als u Grip downloadt, ziet u meteen uw betaalgegevens van de afgelopen 18 maanden in de app. Nieuwe betalingen worden vanaf dat moment toegevoegd.

De Grip app gebruikt de ABN AMRO Credit Card gegevens, zoals door ICS (Internationaal Card Services) aangeleverd aan ABN AMRO. ICS is verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van uw creditcardgegevens.

Dit kan op 2 manieren:

 1. Ga in de Grip app naar 'Profiel > Grip account > Grip account verwijderen > verwijderen'.
 2. Stuur een mail naar grip@nl.abnamro.com en meld hierin uw telefoonnummer.
 3. U ontvangt een mail als het account verwijderd is.

We gebruiken uw rekeninggegevens van andere banken op dezelfde manier als uw ABN AMRO rekeninggegevens. U leest hierover meer in de Grip privacyverklaring .

Registreren en inloggen

Ook klanten van andere banken kunnen Grip gebruiken. Hierdoor kunt u niet meer met uw ABN AMRO identificatiecode inloggen. Maak daarom een nieuwe code van 6 cijfers aan. Dat is heel simpel. Open de geüpdatete app en volg de stappen. Heeft u een toestel met vingerafdruk, Touch ID of Face ID? Dan kunt u daar ook mee inloggen.

U regelt het eenvoudig zelf via de app. 

 1. Open de Grip app – log nog niet in
 2. Tik op 'Hulp bij inloggen'
 3. Kies 'Inlogcode vernieuwen'

Werkt dit niet, stuur dan een e-mail naar grip@nl.abnamro.com en meld hierin uw telefoonnummer. Nadat we contact met u hebben opgenomen doorloopt u de volgende stappen:

 1. Open de Grip app – log nog niet in
 2. Tik op 'Hulp bij inloggen'
 3. Kies 'Andere gebruiker > Ik heb al een account > telefoonnummer > sms > persoonlijke code'

Uw Grip-account is gekoppeld aan uw telefoonnummer. U ontvangt eenmalig een verificatiecode per sms om een inlogcode aan te maken.

Een nieuw telefoonnummer 
Open de Grip app met uw oude telefoonnummer en log in. Ga naar 'Profiel > Grip-account > Telefoonnummer wijzigen'.

Een nieuwe telefoon 
Download de Grip app op uw nieuwe telefoon. Bij het registreren vult u uw huidige telefoonnummer in.

Een nieuw telefoonnummer én een nieuwe telefoon 
Open de Grip app op uw oude telefoon en log in met uw oude telefoonnummer. Ga naar 'Profiel > Grip-account > Telefoonnummer wijzigen. Hierna registreert u Grip op uw nieuwe telefoon. Bij het registreren vult u uw nieuwe telefoonnummer in.

Ja, dat kan. Als u de Grip app installeert op uw tablet vragen we u uw telefoonnummer door te geven. We sturen u dan een verificatiecode per sms, die u moet invullen op uw tablet. Houd uw telefoon dus bij de hand.

Ja, dat kan. Als u de Grip app installeert op uw tablet vragen we u uw telefoonnummer door te geven. We sturen u dan een verificatiecode per sms, die u moet invullen op uw tablet. Houd uw telefoon dus bij de hand.

Rekeningen toevoegen of verwijderen

ABN AMRO rekeningen 
Bent u klant bij ABN AMRO? Dan kunt u uw ABN AMRO betaal- en spaarrekeningen die u in de ABN AMRO app gebruikt, toevoegen aan Grip. Rekeningen waarvoor u gemachtigd bent zijn niet zichtbaar in de Grip app. 

Rekeningen bij andere banken 
U kunt alleen betaalrekeningen die u heeft bij andere banken toevoegen aan Grip. Spaarrekeningen bij andere banken zijn niet zichtbaar in de app.

Tijdens het registreren voor Grip maakt u een uitstapje naar de ABN AMRO app. Hier ziet u welke rekeningen automatisch worden gekoppeld aan Grip.

Wilt u na het registreren rekeningen even op non-actief zetten? Ga in de Grip app naar de tab 'Profiel' en kies uw bank onder het kopje 'Banken'. U ziet nu al uw rekeningen. Klik op een rekening en stel de gewenste instellingen in.

ASN Bank, ING, Rabobank RegioBank, SNS of Triodos Bank toevoegen 
Ga in de Grip app naar 'Profiel'. Kies naast het kopje 'Banken' voor 'Nieuwe toevoegen', en kies uw bank. U maakt nu een uitstapje naar uw bank om uw keuze te bevestigen. Nadat u heeft ingelogd en toestemming heeft gegeven, komt u automatisch terug in de Grip app.

bunq toevoegen 
U kunt een bunq-rekening toevoegen als u een bunq premium gebruiker bent. Ga in de Grip app naar 'Profiel'. Kies naast het kopje 'Banken' voor 'Nieuwe toevoegen'. Hier wordt u gevraagd uw API key in te vullen. Deze key moet u eerst maken in uw bunq-app. Log in bij uw bunq-app en ga naar uw profiel. Kies dan 'Beveiliging & instellingen > Developers > API keys'. Maak een API key aan en kopieer deze. Plak de key dan in de Grip app.

Bank verwijderen 
Wilt u een bank verwijderen? Ga in de Grip app naar 'Profiel'. Kies de bank die u wilt verwijderen en tik onder het kopje 'Acties' op 'Bank verwijderen'.

Ja, u geeft elke bank eenmalig toestemming. Na 90 dagen geeft u opnieuw toestemming.

Ga naar uw rekeningen en tik op de rekening die u wilt toevoegen. Tik rechtsboven op 'Instellingen' en vink uw favoriete rekening aan.

Nee, dit gaat helaas niet. U kunt de rekening alleen toevoegen aan Grip als u eigenaar bent van de gezamenlijke rekening.

Activeer eerst uw ABN AMRO Credit Card in de ABN AMRO app. Ga dan in de Grip app naar de tab 'Rekeningen'. Kies bovenin voor 'Elke dag' (betaalrekeningen) en voeg uw creditcardgegevens toe, of verwijder deze.

Ga in de Grip app naar 'Profiel'. Tik op de button 'Nieuwe toevoegen' en kies ICS. U maakt nu een uitstapje naar ICS. Hier geeft u aan wat voor creditcard u heeft en logt u in. Nadat u uw aanvraag bevestigd heeft, komt u automatisch terug in de Grip app.

Categoriseren

Al uw bij- en afschrijvingen zijn anders. Om u meer inzicht te geven in uw inkomsten en uitgaven deelt Grip deze automatisch in bepaalde categorieën in. Zo ziet u bijvoorbeeld snel hoeveel u uitgeeft aan boodschappen. De bij- en afschrijvingen die Grip niet herkent, hebben als label 'Geen categorie'. Deze kunt u vervolgens zelf in een van de bestaande categorieën plaatsen. 

Tik op de bij- of afschrijving, en vervolgens op 'Geen categorie'. Hierna kunt u een bestaande categorie kiezen.

Nee, u kunt niet zelf categorieën maken. U kunt wel uw bij- en afschrijvingen verplaatsen naar een andere categorie. Tik op de bij- of afschrijving, en vervolgens op de bestaande categorie. Hierna kunt u een nieuwe categorie kiezen.

Zelf inkomsten en uitgaven groeperen? Maak dan uw eigen tags.

Ja, u kunt uw bij- en afschrijvingen zelf verplaatsen naar een andere categorie. Tik op de bij- of afschrijving, en vervolgens op de bestaande categorie. Hierna kunt u een nieuwe categorie kiezen. 

Nee, Grip onthoudt in welke categorie u een bepaalde betaling heeft gezet. Toekomstige betalingen zet Grip dus automatisch in de juiste categorie.

Dat is op dit moment niet mogelijk. U kunt een bij- of afschrijving wel taggen of een notitie toevoegen aan de bij- of afschrijving.

Is er een bij- of afschrijving die u niet mee wilt nemen in de berekeningen van Grip? Bijvoorbeeld een eenmalige betaling die niet hoort bij uw normale inkomsten of uitgaven? Tik dan op de bij- of afschrijving en kies bij de categorie 'Sluit uit'. De betaling wordt dan niet meegenomen in de grafieken en de berekening van 'Over van inkomsten'. U kunt de betaling wel blijven zien in het overzicht met inkomsten en uitgaven.

Transfers zijn overboekingen tussen uw eigen rekeningen, die ook in Grip zitten. Deze overboekingen staan niet in de grafieken en berekeningen van Grip.

Heeft u geld overgeboekt naar een eigen rekening die niet in Grip zit? Dan wordt dit gezien als een uitgave. U kunt dit zelf omzetten naar een transfer. Ga naar de uitgaande transactie, tik op de categorie en kies 'Transfers'.

Budgetten

In Grip kunt u per categorie een budget instellen. Het helpt u om meer grip te krijgen op uw uitgaven. Als u op het budget tikt, ziet u precies hoeveel u nog te besteden heeft. En als u wilt, geeft Grip u een seintje als uw budget bijna op is.

Scroll naar beneden in uw overzicht en tik op 'Budget toevoegen'. Hierna kiest u een categorie en het bedrag dat u maximaal wilt uitgeven.

Ga naar uw overzicht en tik op het budget dat u wilt aanpassen. Tik rechtsboven op 'Budget aanpassen'. Hier kunt u het bedrag van uw budget aanpassen of het budget verwijderen.

Abonnementenservice

Ga in de Grip app naar Profiel > Grip-account > Privacyvoorkeuren. Als u het schuifje bij ‘Toestemming vaste lasten en abonnementen’ aanzet, verschijnt het overzicht van vaste lasten en abonnementen in de Grip app.
Terugkerende uitgaven zijn alle betalingen met een vast patroon, zoals maandelijkse of jaarlijkse uitgaven. In de Grip app maken we onderscheid tussen abonnementen (bijvoorbeeld bij de sportschool of op een tijdschrift) en vaste lasten (bijvoorbeeld huur/hypotheek, energiemaatschappij en zorgverzekering). Abonnementen zijn opzegbaar in de Grip app, vaste lasten niet.
Als een terugkerende uitgave onder uw vaste lasten valt, kan deze uitgave niet via de app worden opgezegd. Denk hierbij aan uitgaven zoals huur/hypotheek, energiemaatschappij en zorgverzekering.
Ga in de app naar het abonnement dat u wilt opzeggen en tik op ‘opzeggen’. Nadat u ons toestemming hebt gegeven, starten we met het opzeggen van uw abonnement.
In de Grip app vindt u een actueel overzicht van uw terugkerende uitgaven en eventuele (lopende) opzeggingen. Als we meer informatie nodig hebben voor een opzeggingsverzoek, krijgt u een sms van ons.
Bij het opzeggen van een abonnement hebben we een kenmerk nodig, zoals een (e-mail)adres of een lidmaatschapsnummer dat hoort bij uw abonnement. Zonder een kenmerk kunnen we uw abonnement niet vinden.
Het kan zijn dat de Grip app een transactie niet herkent als abonnement of vaste lasten. U kunt in de app doorgeven dat een bepaalde transactie bij een abonnement of vaste last hoort.
Nee, dat hoeft u niet zelf te doen. Als we uw abonnement succesvol stopzetten, zal ook de automatische incasso stopgezet worden. Het kan wel gebeuren dat de incasso nog even doorloopt, omdat u pas vanaf een bepaalde datum kan opzeggen.
Dat hangt ervan af op welke voorwaarden u het abonnement hebt afgesloten. Stelt u heeft op 1 januari een jaarabonnement afgesloten en u zegt dit op 1 april op. Dan zult u toch de rest van het jaar moeten betalen. Uw opzegging gaat in dat geval na de periode van 1 jaar in.
Nee, een leverancier mag in principe uw opzegging niet weigeren. Het kan wel zo zijn, dat er een opzegtermijn geldt (bijvoorbeeld 1 of 3 maanden) of dat u nog aan een bepaalde looptijd vastzit.
Nee, dat kan niet via de Grip app. Als u iets aan uw abonnement wilt wijzigen, moet u zelf contact opnemen met de leverancier.
Nee, dat kan niet via Grip. Als u een adreswijziging wilt doorgeven, moet u zelf contact opnemen met de leverancier.
Nee, als u een abonnement wilt opzeggen, hoeft u ons daarvoor niet te betalen.
Ga in de Grip app naar: Profiel > Grip-account > Privacyvoorkeuren. Als u het schuifje bij ‘Toestemming vaste lasten en abonnementen’ uitzet, verdwijnt het overzicht van vaste lasten en abonnementen uit uw Grip app.

Taggen

Met een tag kunt u zelf bepaalde uitgaven en inkomsten groeperen. Bijvoorbeeld alle uitgaven die u op reis doet.

Tik op een bij- of afschrijving. Tik in het witte veld op 'Tag toevoegen'. Vul vervolgens een naam voor uw tag in en tik op ‘Opslaan’.

Om een overzicht te krijgen van alle bij- en afschrijvingen met dezelfde tag, tikt u op de tag in een bij- of afschrijving. U kunt ook in het zoekveld de naam van de tag invoeren.

Heeft u versie 3.10.0 van iOS of Android? Dan ziet u alle aangemaakte tags ook in uw overzicht staan.

Problemen met Grip

Het kan tot 24 uur duren voordat de Grip app alle transacties geladen heeft, dus wacht een dag om te zien of uw transacties zichtbaar worden. Ziet u niets? Verwijder dan de rekening en voeg ‘m opnieuw toe. Dit werkt als volgt: Ga naar 'Profiel', kies de bank die u wilt verwijderen en tik op 'Bank verwijderen > Verwijderen'. Ga hierna opnieuw naar 'Profiel' en tik op 'Nieuwe bank toevoegen'.

Werkt dit niet, stuur dan een e-mail naar grip@nl.abnamro.com en meld hierin uw telefoonnummer. We synchroniseren uw account opnieuw en nemen contact met u op als de synchronisatie is afgerond. 

We mogen maximaal 4 keer per dag transacties ophalen bij andere banken. Dit is vastgelegd in PSD2. Bent u klant bij ABN AMRO? Dan ziet u wel altijd direct uw betalingen. Is dit niet het geval, kijk dan bij 'Profiel' of er een probleem is met de bank.

Probeer eerst de rekening te updaten. Tik op de rekening en vervolgens op 'Update'. Werkt dit niet? Verwijder dan de rekening en voeg 'm opnieuw toe. Als ook dit niet helpt kunt u een e-mail sturen naar grip@nl.abnamro.com. Vergeet niet uw telefoonnummer hierin te melden. 

We hebben Grip verbeterd. Uw creditcardgegevens worden via een nieuw systeem opgehaald. Om uw ABN AMRO Credit Card weer in Grip te zien, moet u deze opnieuw toevoegen aan de app:
 
 1. Ga naar uw profiel via het icoontje rechtsboven in uw overzicht.
 2. Tik bij 'Banken' op het plusje.
 3. Kies uw bank. Let op: kies voor ICS en niet voor ABN AMRO.
 4. Uw transacties worden opnieuw gecategoriseerd. Misschien vragen we u wel om te checken of ze goed zijn ingedeeld. 
Goed om te weten
Als u creditcard gegevens had toegevoegd aan een lijstje, dan staan ze er helaas niet meer in. U kunt uw gegevens wel opnieuw toevoegen. Maakt u een nieuw lijstje? Dan werkt het weer perfect. 
 
Toestemming
U geeft toestemming voor het ophalen van uw transacties voor een periode van 90 dagen. Dit is in overeenstemming met de EU-wetgeving. Vandaar dat Grip u na 90 dagen opnieuw om toestemming vraagt. 

Het probleem ligt bij de bank die u heeft toegevoegd. Vernieuw uw toestemming om Grip te kunnen blijven gebruiken.

Open de Grip app en log in. Krijgt u de melding 'Telefoonnummer geblokkeerd' of 'Inlogcode geblokkeerd'? Wacht dan 24 uur. Hierna opent u de app en vult u opnieuw uw telefoonnummer in. We sturen u dan een sms om een inlogcode aan te maken.

Ontvangt u geen sms? Dan kan het zijn dat uw simkaart geen contact maakt. Zet uw telefoon uit en haal de simkaart uit uw telefoon. Stop de simkaart hierna weer terug en zet uw telefoon weer aan.

Overige vragen

Log in, ga naar 'Profiel' en kies 'Grip-account'. Kies daar 'Telefoonnummer wijzigen'.

Ga in de Grip app naar 'Profiel > Maandstart'. Hier kunt u zelf een datum kiezen, bijvoorbeeld de dag waarop u uw salaris krijgt.

De Grip app geeft u inzicht in uw geldzaken. Maar er zijn meer manieren om grip te krijgen op uw geld. Daarom werkt Grip samen met andere bedrijven. Ze helpen u op weg met handige tips en nuttige informatie. Zo leert u bijvoorbeeld hoe u geld kunt besparen en hoe u anders om kunt gaan met uw geld.

Wilt u deze acties niet meer zien? Dan kunt u zich hiervoor afmelden in de Grip app. Ga naar 'Profiel > Grip-account > Privacyvoorkeuren > Aanbiedingen van andere partijen.'

'Over van inkomsten' is het verschil tussen alle inkomsten en alle uitgaven in een maand. Bij 'Over van inkomsten' ziet u hoeveel euro u meer of minder dan gemiddeld over heeft in deze maand. Dit gemiddelde wordt berekend op basis van uw inkomsten en uitgaven in het verleden.

Het kan zijn dat uw saldo in de Grip app niet gelijk is aan uw saldo in de ABN AMRO app en Internet Bankieren. In dit geval gaat u uit van het saldo in de ABN AMRO app en Internet Bankieren.

Nee, dat kan niet. Grip categoriseert uw uitgaven zelf, en kan geen administratiesystemen inlezen.

Ja, ga in de Grip app naar uw transacties, tik op de settings en kies voor 'exporteren'.    

Iedere maand is er een maandwissel in Grip. Als de maandwissel in het weekend valt, dan halen we 'm naar de vrijdag ervoor. We doen dit omdat veel bedrijven het salaris voor het weekend uitbetalen.

Ja, dit kan op 2 manieren. 

 1. Vraag het bedrag terug met een Tikkie 
  Heeft u de Tikkie app gedownload én bent u ingelogd? Dan kunt u via Grip een Tikkie sturen. Open de Grip app en tik op de uitgaande betaling. Tik op 'Verreken bedrag > Stuur tikkie'. U kunt nu het aantal mensen doorgeven waaraan u een Tikkie wilt sturen. Hierna gaat u automatisch naar de Tikkie app. 

 2. Verreken een uitgaande betaling met een inkomende betaling 
  Heeft u het voorgeschoten bedrag al ontvangen? Dan kunt u de betaling verrekenen in Grip. Open de Grip app en tik op de uitgaande betaling. Tik op 'Verreken bedrag > Verreken met terugbetaling' en kies de inkomende betaling die u wilt verrekenen.