Nationale Hypotheek Garantie en ORV

NHG hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

Niet meer verplicht

Het is voor klanten met een bestaande NHG hypotheek niet meer verplicht om een (verpande) overlijdensrisicoverzekering te hebben.

Wat betekent dit voor u? 

U hoeft niet langer uw overlijdensrisicoverzekering aan ABN AMRO te verpanden voor uw hypotheek met NHG. U kunt nu:

 • gewoon verzekerd blijven: doet u niets, dan blijft uw verzekering verpand en wordt de uitkering gebruikt voor aflossing van uw hypotheek.
 • de verpanding opzeggen: u blijft verzekerd, uw nabestaanden bepalen dan zelf wat ze met het uitgekeerde bedrag doen.
 • de verzekering opzeggen: nadat u de verpanding heeft opgeheven kunt u eventueel uw verzekering opzeggen of wijzigen.

Bekijk de vragen en rekenvoorbeelden om te zien wat u in uw situatie het beste kunt doen.

Meer over overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Deze is soms bedoeld om de hypotheekschuld deels of volledig af te lossen bij overlijden van de verzekerde. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden niet met een restschuld achterblijven of de maandlasten van uw hypotheek kunnen blijven betalen als u overlijdt. Als u samenwoont kan een overlijdensrisicoverzekering uw partner hierdoor de mogelijkheid geven om in uw huis te blijven wonen.

Op uw bankafschrift of in internet- of mobielbankieren kunt u zien welk bedrag u (maandelijks) betaalt voor uw overlijdensrisicoverzekering.

Door de verpanding keert uw verzekeraar rechtstreeks het verzekerde bedrag uit aan ons als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering. Wij lossen dit bedrag af op uw hypotheek. U weet dan zeker dat de overlijdensrisicoverzekering hiervoor gebruikt wordt. Hierdoor blijft dan een lagere of geen schuld over voor de nabestaanden.

Als u alleen de verpanding opzegt en de overlijdensrisicoverzekering houdt, blijft u verzekerd. Als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering, keert de verzekeraar het bedrag niet uit aan ons, maar aan de begunstigden. De begunstigde(n) staat of staan op uw verzekeringspolis. Zij kunnen zelf bepalen of ze dit bedrag gebruiken om de hypotheekschuld af te lossen. Zij kunnen het bedrag ook uitgeven aan iets anders dan de hypotheek of de woning. Het opzeggen van de verpanding kan ook gevolgen hebben voor de erfbelasting die uw nabestaanden misschien moeten betalen.

Of u een overlijdensrisicoverzekering nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie. Ook spelen uw wensen voor de toekomst en de wensen van uw erfgenamen mee. Grote kans dat uw huidige situatie anders is dan toen u de verzekering afsloot. Op deze pagina vindt u meer informatie en rekenvoorbeelden die u helpen te bepalen of de verzekering nodig is in uw situatie. U kunt ook een adviesgesprek aanvragen bij een van onze adviseurs. Hiervoor betaalt u advieskosten.

Op uw bankafschrift of in internet- of mobielbankieren kunt u zien aan welke verzekeraar u maandelijks een bedrag betaalt voor uw overlijdensrisicoverzekering.

Bij de meeste overlijdensrisicoverzekeringen krijgt u alleen geld als een van de verzekerden overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Om zeker te weten hoe dit bij u zit, kunt u kijken op uw polisblad of contact opnemen met uw verzekeraar.

Wilt u uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen? Dit regelt u via uw verzekeringsmaatschappij. Wel moet u eerst de verpanding bij ons opzeggen. Neem daarover contact met ons op via telefoonnummer 0900 - 9210.

Is uw verpanding eraf en heeft u een overlijdensrisicoverzekering bij ABN AMRO? Dan kunt u deze zelf opzeggen via Internet Bankieren.

 

Rekenvoorbeeld 1: Familie Groen

Gegevens over de financiële situatie van de familie Groen

 • Waarde van de woning € 400.000
 • Hypotheekschuld is € 200.000
 • Mevrouw Groen kan met haar inkomen € 300.000 lenen
 • Meneer Groen kan met zijn inkomen € 100.000 lenen 

Wil mevrouw Groen de vrijheid houden om in de woning te blijven wonen als meneer Groen overlijdt?
Met de gegevens van dit moment lijkt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van meneer Groen hiervoor niet nodig. Want mevrouw Groen kan de hypotheek ook in haar eentje blijven betalen. De vraag blijft wel of mevrouw Groen dit zelf ook zo wil. Misschien wil zij wel minder gaan werken als meneer Groen overlijdt?

Wil meneer Groen de vrijheid houden om in de woning te blijven wonen als mevrouw Groen overlijdt?
Met de gegevens van dit moment lijkt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van mevrouw Groen hiervoor wel nodig. Want meneer Groen kan de hypotheek in zijn eentje niet blijven betalen.

Als de familie Groen de woning wil verkopen op het moment dat meneer of mevrouw Groen overlijdt?
Dan lijkt het op dit moment niet nodig om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Want de woning is op dit moment € 200.000 meer waard dan de hypotheekschuld. De kans is hierdoor groot dat de verkoop van de woning voldoende geld oplevert om de hypotheekschuld af te lossen.

Rekenvoorbeeld 2, Familie Geel

Gegevens over de financiële situatie van de familie Geel

 • Waarde van de woning € 750.000
 • Hypotheekschuld is € 750.000
 • Mevrouw Geel kan met haar inkomen € 450.000 lenen
 • Meneer Geel kan met zijn inkomen € 300.000 lenen 

Wil mevrouw Geel de vrijheid houden om in de woning te blijven wonen als meneer Geel overlijdt?
Met de gegevens van dit moment lijkt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van meneer Geel hiervoor wel nodig. Want mevrouw Geel kan de hypotheek in haar eentje niet blijven betalen.

Wil meneer Geel de vrijheid houden om in de woning te blijven wonen als mevrouw Geel overlijdt?
Met de gegevens van dit moment lijkt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van mevrouw Geel hiervoor wel nodig. Want meneer Geel kan de hypotheek in zijn eentje niet blijven betalen.

Als de familie Geel de woning wil verkopen op het moment dat meneer of mevrouw Geel overlijdt?
Dan lijkt het op dit moment wel nodig om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Want de woning is op dit moment precies evenveel waard als de hypotheekschuld. Er is hierdoor een kans dat de verkoop van de woning onvoldoende geld oplevert om de hypotheekschuld helemaal af te lossen.