vaste hypotheekrente

Vaste hypotheekrente

De kenmerken, voordelen en nadelen

Wilt u zekerheid over de hoogte van uw hypotheekrente? Bij een vaste hypotheekrente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. U betaalt tijdens deze rentevaste periode elke maand hetzelfde rentepercentage.
 

Voordelen vaste rente

  • Zekerheid over uw maandbedrag
  • Kiezen voor rentebedenktijd 
  • Elk kalenderjaar 10% van het leningdeel kosteloos aflossen 

Nadelen vaste rente

  • U profiteert niet van dalende rente 
  • Meestal: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente
 

Rentevaste periode

Met een vaste rente heeft u tijdens de rentevaste periode geen last van rentestijgingen. Maar u profiteert ook niet van rentedalingen, zoals u bij een variabele rente zou doen. Uw vaste rente kan tijdens de rentevaste periode soms wel worden verlaagd als het verschil tussen de waarde van uw woning en uw hypotheek verandert. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw WOZ-waarde hoger is geworden of als u extra heeft afgelost op uw hypotheek. Daardoor kan uw hypotheekrente mogelijk in een andere tariefklasse terecht komen, waardoor u minder rente gaat betalen. Vraag ons in dat geval uw rentepercentage aan te passen.
 

Vaste rente met rentebedenktijd

Heeft u rentebedenktijd? Dan bepaalt u in de laatste 2 jaar van de rentevaste periode zelf wanneer u uw nieuwe rentevaste periode kiest.

  • Verwacht u dat de rente gaat stijgen? Dan kan het interessant zijn om de rente vast te zetten zodra de rentebedenktijd ingaat.
  • Verwacht u dat de rente gaat dalen? Dan kunt u misschien beter wachten met het vastzetten van de rente. 
 

Uw rentevaste periode stopt

Is de periode die u met ons heeft afgesproken voorbij? Dan maakt u nieuwe afspraken en kunt u kiezen voor dezelfde rentevaste periode, of voor een kortere of langere periode. Hoeveel u dat betaalt, hangt af van: 

  • De rentevaste periode die u kiest
  • De hoogte van de rente van dat moment 

Heeft u nu een variabele rente?

Wilt u meer zekerheid of voor langere tijd voordeel krijgen van de lage hypotheekrente? Zet dan uw variabel rente om naar een vaste rente. Dat kost u niets.
 

Korting op uw hypotheekrente

U krijgt 0,20% korting op de rente als uw maandelijkse inkomen binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Dat kan inkomen uit loondienst zijn, uw uitkering, uw pensioen, inkomen uit zelfstandig ondernemen of inkomsten uit verhuur zijn. Deze korting noemen we huisbankkorting. Uw betaalrekening is onderdeel van een betaalpakket. De huisbankkorting geldt alleen op vaste rente. En start bij een nieuwe rentevaste periode.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,2% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.