variabele hypotheekrente

Variabele hypotheekrente

De kenmerken en voor- en nadelen

Sluit u een hypotheek met variabele rente af? Dan kunnen uw maandlasten steeds veranderen. De hoogte van de variabele rente is o.a. afhankelijk van de renteontwikkeling op de geld- en kapitaalmarkt en bijvoorbeeld van de manier waarop de bank uw lening financiert. Daardoor zijn uw maandlasten onzeker. Lees meer hierover.

 

Voordelen variabele rente

  • Onbeperkt kosteloos aflossen 
  • Als de rente daalt, daalt uw maandbedrag
  • Elk moment uw rente vastzetten

Nadelen variabele rente

  • Als de rente stijgt, stijgt uw maandbedrag
  • Onzekerheid over maandbedrag
 

Geen variabele rente

Bij de Bankspaar Hypotheek, Spaargroei Hypotheek, Startzeker Hypotheek en Meerkeuze Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

Variabele rente omzetten naar vaste rente

Kiest u liever voor zekerheid? Dan is een vaste rente misschien een goede keuze. Als u nu een variabele rente heeft, kunt u deze  omzetten naar een vaste rente. Dit geldt alleen niet voor een Krediet Hypotheek of een overbruggingshypotheek. Voor de leningdelen waarvoor dit wel mogelijk is, regelt u dit makkelijk via Internet Bankieren en kost u niets.
 

Opbouw variabele hypotheekrente

Variabele rente is opgebouwd uit 5 delen. Wijzigt uw variabele rente? Dan geven wij aan door welk deel, of welke delen dit komt. De variabele rente bestaat uit:

  1. Basistarief
  2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
  3. Individuele risico-opslagen
  4. Doorlopende kosten
  5. Winst 

Alle delen zijn variabel. Deze delen bepalen de hoogte van de variabele rente.

1. Wat wordt bedoeld met basistarief?

Het basistarief betalen we voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Bovenop een basistarief betalen we opslagen als we geld voor langere tijd inkopen op de geld- en kapitaalmarkt. Daarnaast maken we kosten voor het aanhouden van geld (kapitaal). Deze kapitaalkosten zijn ook onderdeel van de rente die wij in rekening brengen.

3. Individuele risico-opslagen

Een bank kijkt naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning. Dit bepaalt in welke risicoklasse uw lening valt en welke risico-opslag u op uw rente betaalt. Er zijn verschillende risicoklassen en bij elke klasse hoort een bepaalde opslag.

4. Doorlopende kosten

Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

5. Winst

ABN AMRO is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken verstrekken aan klanten.

Rekenvoorbeeld

We melden u dat de variabele rente met 0,2% stijgt. Dit komt door een wijziging in het basistarief en de winst. Het kan zijn dat het basistarief en de winst met 0,1% gestegen zijn. Het kan ook zijn dat het basistarief is gestegen met 0,3% en dat de winst is gedaald met 0,1%.
 

Vaste rente

Als u kiest voor vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Dat varieert van 1 tot 30 jaar. Deze tijd noemen we de rentevaste periode. Tijdens deze periode betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan rente.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,2% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.